Počinje gradnja 14 kilometara vodovoda, stiže voda za 5.400 stanovnika

U narednih desetak dana započeće izgradnja 14 kilometara vodovodne mreže podsistema „Zvijezda“, u okviru velikog projekta „Crno vrelo“. Zahvaljujući izgradnji ovog dijela najvećeg vodovodnog projekta na području Srpske, već u ovoj godini bi više sela sa rubnih dijelova Manjače trebalo dobiti pitku vodu u svojim domovima.

 Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, izjavio je da će, na osnovu provedenog tendera, radove na podsistemu „Zvijezda“ izvoditi preduzeće „Prijedorputevi“. Naglasio je da će u ovaj projekt Grad investirati 1,1 miliona KM, koje su obezbjeđene ovogodišnjom emisijom gradskih obveznica.

On je istakao da će se graditi tri kraka podsistema „Zvijezda“, i to za sela Goleše, Pervan i prema Đurića glavici.

-Regionalni sistem „Crno vrelo” je u ovom momentu najveća investicija kada je u pitanju gradnja novih vodovoda i trebalo bi da obezbijedi vodosnadbijevanje za 20.000 stanovnika sa rubnih područja Banje Luke i Prijedora – naveo je Bilčar.

On je podsjetio da je u toku gradnja fabrike vode u okviru ovog sistema, za koji je Vlada RS izdvojila dva miliona KM.

-Očekujemo da do kraja avgusta završimo fabriku vode, a uporedo radimo i ova tri kraka, tako da bi prvi potrošači mogli dobiti vodu već u septembru ove godine– istakao je Bilčar.

Prema njegovim riječima, za naredne godine planira se proširenje ove mreže.

Podsistem „Zvijezda“ pokriva sljedeća sela: Gornji Pervan, Donji Pervan, Goleši, Čokorska Polja, Borkovići, Donja Bistrica, Gornja Bistrica i Gornja Piskavica.

Veći dio pobrojanih naselja se snabdijeva sa rezervoara „Subotica“, te završetkom podsistema i prepriključenjem dijela potrošača dobile bi se dodatne količine vode koje bi se sa „Subotice“ mogle distribuirati prema Koprivnjaku i gradu.

Zahvaljujući ovom podsistemu, biće obezbjeđeno stabilno vodosnadbijevanje za 1.810 domaćinstava, odnosno 5.400 stanovnika sa ovog područja.

Novi vodovodi u pripremi

Uz obezbijeđena sredstva za gradnju više novih vodovoda, od kojih je podsistem „Zvijezda“ najveći, Grad očekuje i milion KM od Vlade RS za još dva velika projekta u Česmi i u Jagarama.

– U Česmi ćemo raditi rezervoar za treću i četvrtu visinsku zonu, čime bi se stvorili uslovi da naredne godine počnemo sa izgradnjom sekundarne mreže. Kada je riječ o Jagarama, radićemo rezervoar za drugu i treću visinsku zonu, pumpne stanice i potisni cjevovod – zaključio je Bilčar.