Почиње „Вода 2“: Креће градња још 50 километара водовода

У наредних петнаестак дана почеће градња 50 километара нове водоводне мреже у оквиру великог пројекта водоснабдијевања „Вода 2“, након што је данас потписан уговор о кредитном аранжману са Европском банком за обнову и развој у БиХ (ЕБРД), којим ће се финансирати ови радови.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да је уз „Воду 2“, вриједну шест милиона евра, везан и грант Европске уније од осам милиона КМ за нови пројекат „Вода 3“, за који би све процедуре могле бити окончане до краја текуће године.

  • Поједничани пројекти из „Воде 2“ требало би да крену чим се оконча процес избора извођача радове од стране ЕБРД-а. Под оптималним условима, могли бисмо добити извођача за 15-ак дана, тако да би током ове јесени имали градњу на терену: од водоводне мреже, резервоара, пумпних станица и цјевовода на широком подручју града – казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, „Вода 2“ се односи на неколико система водоснабдијевања на подручју Поткозарја, Верића и Мишиног хана. У Трапистима је планирано измијештање примарног водовода са старог моста, затим завршетак Јагара за које је урађена прва фаза, те водовод у Браће Милeтића. Планирана је и градња неколико дијелова канализације у насељима: Лауш, Куљани, Дракулић Ада и Врбања, док је дио средстава намијењен и за суфинансирање радова на мосту у Доцу.

Такође, „Вода 2“ обухвата наставак радова за велики подсистем Бронзани мајдан и Звијезда, гдје је  недавно почела градња великог резервоара у Мелини.

Говорећи о будућем пројекту „Вода 3“, градоначелник Радојичић је навео да ће у оквиру тог пројекат бити саграђено око 60 километара и да се односи на 26.000 грађана.

  • Старчевица добија нови резервоар који се односи на водоснадбијевање 20.000 становника, а на Пониру се налази највиша тачка гдје се граде нови резервоари, пумпне станице и потисни цјевоводи са којег се снабдијева водом цијело подручје Потока, Аде, Старчевице, Дебељака и Обилићева – појаснио је Радојичић.

Свеукупно, ова три пројекта требала би да обезбједе воду за више од 95 одсто становника Бање Луке. Према улагању и покривености територије, ово је највеће улагање у водоснабијевање у Бањој Луци у протеклих неколико деценија.

Директорица Европске банке за обнову и развој у БиХ (ЕБРД) Мануела Несл захвалила је градоначелнику за партнерство, те изразила задовољство што ЕБРД може да учествује у реализацији овако битних пројеката за грађане Бање Луке.

  • Драго ми је да ови пројекти могу поправити квалитет водоснабдијевања и стања канализације у граду – закључила је она.