Потписан споразум о реализацији три капитална саобраћајна пројекта

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и директор ЈП Путеви РС, Ненад Нешић, потписали су данас у Градској управи споразум који предвиђа спајање источног транзита, те изградњу два кружна тока – на источном транзиту код будућег тржног центра „Делта планет“ и на укрштању Карађорђеве и Улице Јована Рашковића у насељу Лауш. У изјави новинарима, Радојичић је рекао да ће 2018. у Бањој Луци бити година улагања у путну инфраструктуру и оцијенио да је данашње потписивање споразума од великог значаја за наш град.

– Пошто се очекује завршетак великог шопинг центра „Делта планет“ до септембра ове године, са претпостављеном јачом фреквенцијом саобраћаја, приступићемо изградњи кружног тока на тој локацији. Кружни ток на Лаушу такође градимо ради растерећења саобраћаја и о томе се дуги низ година прича, а на источном транзиту завршавамо посао који смо започели прошле године. Тада смо, након 30 година, наставили градњу источног транзита, а сада ту саобраћајницу спајамо према новом Зеленом мосту – навео је градоначелник.

Говорећи о новоносталаој ситуацији у вези са одлуком Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове о томе да укине рјешење о убрзаној процедури рјешавања имовинско-правних односа и враћања тога у редован поступак, градоначелник Радојичић је рекао да је до сада било доста потешкоћа у сарадњи са РУГИП-ом и да је руководство Града неугодно изненађено ставом нове управе РУГИП.

– Претпоставка за све послове и пројекте је увијек РУГИП, јер је рјешавање имовинско-правних односа у њиховим рукама. У пројектима за које смо данас потписали споразум, задатак Града Бања Лука јесте да ријеши имовинско-правне односе и сваки застој успорава или зауставља читав пројекат. Ми смо жељели да идемо по убрзаној процедури, јер редовна процедура изискује мјесеце чекања. Надам се да ће ново руководство РУГИП-а имати разумијевања за пројекте Града Бања Лука и да нећемо имати застој и блокаду – нагласио је Игор Радојичић.

Директор ЈП Путеви РС Ненад Нешић, изразио је задовољство досадашњом сарадњом између овог предузећа и Града Бања Лука.

– Споразумом су регулисане обавезе Града Бања Лука и Путева РС. Поред започетих пројеката које ћемо ове године завршити, започињемо и нова три пројекта и надам се да ћемо успјешно сарађивати као и до сада – рекао је Нешић.

Пројекти

На локацији укрштања улица Карађорђеве и Јована Рашковића, односно код ресторана Сирано (регионални пут Р 405), у процедури је измјена регулационог плана која предвиђа изградњу кружне раскрсница са једном саобраћајном траком. Регулациони план је тренутно у фази излагања на јавном увиду и то до 28. марта ове године.

На источном транзиту, код будућег тржног центра „Делта планет“, предвиђена је градња кружног тока са двије саобраћајне траке. Интеракција пјешака и возила на главном правцу ће бити ријешена потходником, а пјешачки прелази на споредним правцима ће бити увучени око 20 метара.

Када је у питању наставак изградње источног транзита, ријеч је о изградњи саобраћајнице дужине око 250 метара, од Крфске улице до Улице Гаврила Принципа. Планирано је да саобраћајница има одвојене коловозне траке ширине 6,6 метара, раздјелни појас, обострани зелени појас, бициклистичке стазе и тротоаре. Изградњом ове саобраћајнице ће се у значајној мјери растеретити саобраћај у граду, јер ће након изградње новог моста на локацији Зеленог моста, практично бити повезан источни и западни транзит, односно направљена обилазница око града.