Потписан споразум о братимљењу са Кумановом

Градоначелници Бање Луке и Куманова Игор Радојичић и Максим Димитриевски потписали су данас споразум о братимљењу два града, који већ годинама сарађују у више различитих области.

Након потписивања, градоначелник Куманова изразио је задовољство формализовањем односа између два града и у име грађана Куманова честитао овај велики празник свим Бањалучанима.

-Посљедњих седам-осам година наши градови сарађују интензивно на свим пољима, почевши од културе, умјетности до спортских активности и привреде. Оно што је најбитније, били смо једни уз друге у најтежим моментима, и то када је Бања Лука 2014. године имала проблема са поплавама, али исто тако и 2015. године када је наш град имао немиле догађаје, прва је Бања Лука помогла и то јако цијенимо – нагласио је Димитриевски.

Он је захвалио претходним градоначелницима који су започели ову сарадњу.

-Свакако да ће наши грађани иамти могућност да се још више зближе зато што смо ми исти народ, дијелимо заједничке вриједности и треба да будемо блиски као што су били наши преци – рекао је он и додао да оно што могу да препишу од Бање Луке јесу активности на пољу хигијене и уређености.

Обиљежавању Дана града присуствују делегације из 15 градова из окружења и региона, као и делегације из Котовска из Русије и Лавова из Украјине, за које је руководство града уприличило свечани пријем у Банском двору.

Како је истакао градоначелник Радојичић, Дан града је одлична прилика да се пријатељски градове друже и поздраве.

Осврћући се на данас потписан споразум са Кумановом, градоначелник Радојичић је казао да је тај град помагао нашем, те да се досадашња сарадња одвијала у свим областима.

-У досадашњој сарадњи осјети се једна искрена топлина и пријатељство између наших градова и оно што увијек можемо да преузмемо од наших пријатеља из Куманова јесте та срдачност и топлина. Велика је срећа имати још једног оваквог пријатеља – рекао је Радојичић и додао да Град Бања Лука има пријатељске односе, формалне или неформалне, са тридесетак градова и општина у разним земљама.

Делегација града Котовски из Русије је присутна на свечаностима поводом Дана града Бање Луке. Алексеј Плакхотњиков начелник тог града казао је да је прошле године био у Бањој Луци и да се за годину дана у граду много тога промијенило у свим сферама. Како је истакао, план је да се за наредни период договори сарадња у области спорта и културе.