Posjeta prijateljskog grada Modina: Saradnja u više oblasti

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, razgovarao je danas sa delegacijom izraelskog grada Modina, sa gradonačelnikom Haimom Bivasom na čelu.

-Imamo prijateljske i iskrene odnose sa partnerskim gradom Modin, koji se održavaju i razvijaju već dugo godina. Naši prijatelji dolaze svake godine u Banju Luku uoči obilježavanja Dana sjećanja u Donjoj Gradini. Delegacija Modina učestvovaće i u nedjelju u ovom obilježavanju, a uvijek prije toga su gosti Banje Luke – kazao je Radojičić.

Prethodnih godina, gradovi Banja Luka i Modin, prema njegovim riječima, razvijali su kontakte u više oblasti.

-Bilo je kontakata naših škola i đaka, sportista i to želimo da nastavimo i produbimo. Isto tako, imali smo i zajedničkih međunarodnih kontakata i pomažemo jedni drugima u odnosima izvan naše dvije zemlje, a ono što predstoji jesu kontakti koji se tiču modernizacije gradskih usluga i prenošenja određenih iskustava, jer je Izrael izuzetno napredna zemlja sa razvojem industrije, IT tehnologija, te usluga u administarciji – naveo je gradonačelnik Radojičić i izrazio nadu da će izraelske komapnije naći intersa da se na našem prostoru pojave u većem broju.

Kako je naglasio, u narednim danima izraelska delegacija imaće priliku i da vidi sve ono što je u zadnjih godinu dana urađeno u Banjoj Luci.

Gradonačelnik Bivas je rekao da mu je izuzetno drago što je opet u Banjoj Luci i da mu je ovo sedmi dolazak u grad na Vrbasu.

Napomenuo je da su nedavno obilježili 70 godišnjicu postojanja države Izrael i 80 godišnjicu postojanja Saveza opština i gradova Izraela, čiji je Bivas predsjednik.

 

-Tim povodom, na obilježavanje smo pozvali 80 gradonačelnika iz cijelog svijeta i čast nam je bila što je među njima bio i gradonačelnik Banje Luke. Istina je da mi imamo sklopljen dokument o saradnji sa nekoliko gradova pobratima, međutim jedan od najboljih kontakata imamo sa Banjom Lukom. Vrlo često imamo priliku da posjećujemo jedni druge, što ćemo nastaviti i u budućnosti kako bismo svjedočili napretku i jednog i drugog grada – kazao je Bivas ističući da mu je izuzetno drago što se Banja Luka konstantno razvija i postaje značajan dio Evrope.

Prema njegovim riječima, dvije delegacije su dogovorile da ćemo nakon lokalnih izbora u Izraelu, krajem godine – upriličiti razmjenu učenika i studenata, a sve kako bi se učvrstile veze između srpskog i jevrejskog naroda.