Održan Kočićev zbor

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, položio je danas vijence na spomenik palim Odbrambeno-otadžbinskog rata u Stričićima, čime je počela centralna manifestacija 53. Kočićevog zbora. Radojičić je naglasio da Kočićev zbor prilika i da odamo počast poginulima u prethodnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Kočić je poznat i kao nacionalni tribun i borac za slobodu i otadžbinu i potpuno je logična ta veza. Vijence smo položili na obnovljeni spomenik, koji je ranije bio u lošem stanju. Prošle godine smo obećali da će spomenik biti obnovljen i to je urađeno – naglasio je gradonačelnik. On je dodao je obnovljeno i Kočićevo ognjište gdje se danas takođe organizuju aktivnosti, a tamo će postojati stalna postavka, a prostor je dat na upravljanje Turističkoj organizaciji Banja Luka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na Kočićevom zboru u Stričićima da su život, djelo i riječ književnog velikana Petra Kočića ostale trajno upisane u kolektivno sjećanje srpskog naroda.

– Žal za slobodom u Kočićevo doba, u vremenu veoma teških okolnosti otomanske, a kasnije i austrougarske imperije, i danas je prisutan samo drugačiji način. Zato ljudi to pamte i rado dolaze na Kočićev zbor – rekao je predjsednik Republike.

– Turistička organizacija je na upravljanje dobila Kočićevu kuću zajedno sa šest objekata, pod zajedničkim nazivom „Kočićevo ognnište“. Zahvaljujemo se Gradskoj upravi koja je izvršila sanaciju devastiranih objekata koji su oštećeni u nevremenu. Takođe Muzej RS je obezbijedio eksponate karakteristične za ovaj kraj i planirano je da uskoro i ostale objekte opremimo ekponatima kako bi ovu lokaciju mogli da promovišemo u daljem periodu kao turistički period – rekla je Minja Šurlan, pomoćnik direktora Turističke organizacije Banja Luka.