Podrška osobama sa Daunovim sindromom

Gradonačelnik Igor Radojičić uručio je danas diplome za šest polaznika projekta rehabilitacionog programa za osobe sa Daunovim sindromom, koje je organizovalo Udruženje „Daun sindrom Banja Luka“. Ovih šest osoba dobilo je diplome o završenoj obuci za konobare.

-Poruka cijele ove priče je da smo svi jednaki. Neki imaju više, neki manje problema, ali Grad treba da bude human i otvoren. Da uključi u sve svoje društvene projekte i osobe sa Daunovim sindromom i njihove porodice i da podruži ovakve projekte- istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je podsjetio da Grad podržava rad ovog i sličnih udruženja kroz više vidova, od obezbjeđenja prostora do finansijske podrške za realizaciju projekata.

-Savake godine se raspisuju javni pozivi za nevladine organizacije i udruženja građana na koje se mogu prijaviti sa svojim projektima, a kroz koje se pomažu razne kategorije stanovništva – istakao je Radojičić.

Zoran Jelić  iz Udruženja „Daun sindrom Banja Luka“ istakao je da se ovim projektom želi pokazati da lica sa Daun sindromom mogu biti uključena u razne društvene sfere.

-Ovaj projekat radimo sa šest osoba koje su prošle prvi dio, odnosno prvi nivo obuke. U narednom periodu oni će preći na sljedeći nivo ,a uključićemo novih šest osoba za prvi nivo – rekao je Zoran Jelić.

On je istakao da je riječ o projektu koji se radi u saradnji sa Daun sindrom centrom iz Pule i da se po prvi put sprovodi na prostorima Republike Srpske.