Pogledajte kako će izgledati centar grada

Centar Banje Luke bi u narednim godinama trebalo da poprimi potpuno novi izgled, obilježen duhom novog vremena i savremenih arhitektonskih rješenja.

Prvi korak na tom putu je nedavno usvajanje Nacrta Regulacionog plana dijela centralnog gradskog područja, koji je Skuštini Grada predložio gradonačelnik Igor Radojičić.

Nacrt ovog plana definiše budući izgled zemljišta na najatraktivnijoj poziciji u gradu, na potezu od stare autobuske stanice do sjedišta Puteva RS, odnosno, od Aleje Svetog Save do Kastela.

Ovim planom nastavlja se projekat započet još tridesetih godina prošlog vijeka, kada je definisan sadašnji izgled centra grada.

Po ovom planu, sadašnji javni parking na lokaciji stare autobuske stanice zamijeniće veliki park, u čijem bi centru trebalo da bude izgrađen spomen vojvodi Stepi Stepanoviću, dok će sa obje strane parka biti izgrađeni nadzemni parkinzi.

U nastavku, „nestaje“ i sadašnji parking kod Muzeja savremene umjetnosti kojeg će zamjeniti novi trg.

Poslije tzv. Parkića, plan nastavlja izgradnjom još jednog parka, nazvanog po Banu Milosavljeviću, koji bi u potpunosti „pokrio“ današnji tzv. Zenitov parking.

U nastavku, poslije Banovog parka, predviđena je izgradnja velike, široke aleje sa mnogo zelenila na čijem bi kraju bio izgrađen trg na kojem bi bilo podignuto centralno spomen obilježje borcima Odbrambeno otadžbinskog rata.

Istovremeno, novi regulacioni plan za centralno gradsko područje, između ostalog, predviđa i gradnju modernih višespratnica, od kojih će najveće biti dvije do 15 spratova, koje su planirane na lokaciji ispod Tehničke škole. Moderna višespratnica planirana je i na lokaciji sadašnje „Ploče“ na Tržnici, kao i na mjestu nekadašnjeg kina „Kozara“.

Za detaljnije pogledajte video prezentaciju.