Plaketa Grada uručena humanitarcima iz Italije

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, uručio je danas plaketu Grada Banje Luke Đuzepeu Kastelanu, predsjedniku humanitarne organizacije „Lučijano Lama“ sa Sicilije, zahvaljujući kojoj djeca iz Udruženja porodica sa četvroro i više djece već godinama odlaze na zimski i ljetnji raspust kod svojih vršnjaka u Italiju.

  • Ova humanitarna organizacija već više od dvije decenije sarađuje sa udruženjima iz BiH, i mnogo naše djece je, zahvaljujući upravo ovoj organizaciji, naučilo italijanski jezik, upoznalo Italiju i njenu kulturu. Odajemo im priznanje zbog ogromnog entuzijazma i posvećenosti koji pokazuju svih ovih godina prema našoj djeci. Grad Banja Luka je to prepoznao i srećni smo što danas imamo priliku da upoznamo ove divne ljude – rekao je Amidžić i dodao da je Grad Banja Luka u protekle tri godine izgradio 22 dječija igrališta, sanirao 19 škola i izgradio nekoliko dječijih vrtića.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvroro i više djece grada Banje Luke, Jovan Radovanović, izjavio je da je ovo udruženje predložilo italijanske kolege za dodjelu gradskog priznanja.

  • Djeca bi za koji dan trebalo da krenu ponovo u Italiju, tako da smo iskoristili priliku da im zvanično uručimo gradsko priznanje koje im je dodijeljeno povodom Dana grada, jer u aprilu nisu mogli doći na svečanost u Banju Luku – kazao je Radovanović.

Predsjednik humanitarne organizacije „Lučijano Lama“ Đuzepe Kastelano, naglasio je da je u posljednje dvije decenije oko 18.500 djece boravilo u Italiji, u organizaciji ovog udurženja.

  • U BiH smo prisutni od 1992. godine i pomagali smo pripadnicima sva tri naroda ovdje. Do sada smo isporučili i preko 200 kamiona humanitarne pomoći, a pomogli smo u izgradnji prhvatnih centara i centara za djecu sa posebnim potrebama – rekao je Kastelano.