Плакета Града уручена хуманитарцима из Италије

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић, уручио је данас плакету Града Бање Луке Ђузепеу Кастелану, предсједнику хуманитарне организације „Лучијано Лама“ са Сицилије, захваљујући којој дјеца из Удружења породица са четвроро и више дјеце већ годинама одлазе на зимски и љетњи распуст код својих вршњака у Италију.

  • Ова хуманитарна организација већ више од двије деценије сарађује са удружењима из БиХ, и много наше дјеце је, захваљујући управо овој организацији, научило италијански језик, упознало Италију и њену културу. Одајемо им признање због огромног ентузијазма и посвећености који показују свих ових година према нашој дјеци. Град Бања Лука је то препознао и срећни смо што данас имамо прилику да упознамо ове дивне људе – рекао је Амиџић и додао да је Град Бања Лука у протекле три године изградио 22 дјечија игралишта, санирао 19 школа и изградио неколико дјечијих вртића.

Предсједник Удружења породица са четвроро и више дјеце града Бање Луке, Јован Радовановић, изјавио је да је ово удружење предложило италијанске колеге за додјелу градског признања.

  • Дјеца би за који дан требало да крену поново у Италију, тако да смо искористили прилику да им званично уручимо градско признање које им је додијељено поводом Дана града, јер у априлу нису могли доћи на свечаност у Бању Луку – казао је Радовановић.

Предсједник хуманитарне организације „Лучијано Лама“ Ђузепе Кастелано, нагласио је да је у посљедње двије деценије око 18.500 дјеце боравило у Италији, у организацији овог удуржења.

  • У БиХ смо присутни од 1992. године и помагали смо припадницима сва три народа овдје. До сада смо испоручили и преко 200 камиона хуманитарне помоћи, а помогли смо у изградњи прхватних центара и центара за дјецу са посебним потребама – рекао је Кастелано.