Otvoren „Inost mladih 2018“

U banjalučkom Domu omladine, danas je otvorena 20. međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva „Inost mladih 2018“. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Banja Luka grad mladih i inovativnih ljudi i da je od izuzetne važnosti njegovanje ovakvih manifestacija kao što je „Inost“.

– Ova manifestacija nalazi se u programu obilježavanja Dana grada 22. aprila i kroz taj program smo podržali više od 50 različitih manifestacija. Mnoge od njih su direktno u vezi sa mladom populacijom srednjoškolaca ili studenata. Ideja i inovacija su danas najskuplji, a naši mladi svakako imaju ideje i inovacije. Prije nekoliko dana posadili smo aleju kestenova koja zapravo predstavlja prvu „Aleju maturanata“ u gradu, a danas smo potpisali ugovor sa 17 studenata za obavljanje studentske prakse u Gradskoj upravi – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić u svom obraćanje učesnicima „Inosta mladih“.

Ministar nauke i tehnologije Repbulike Srpske Jasmin Komić, kazao je da mladi nose izuzetnu energiju ideja i inovacija koja nam je danas itekako potrebna.

– Ministarstvo pomaže svima koji imaju dobre i inovativne ideje da ih ostvare i realizuju. „Inost“ ima veoma važnu ulogu u predstavljanje ideja mladih javnosti, a od izuzetne važnosti je da se istraživačka i akademska zajednica dovedu u vezu sa poslovnim sektorom i da se na taj način ostvari komercijalizacija znanja, što će doprinijeti konkurentnosti privrede i otvaranju novih radnih mjesti – naglasio je Komić.

Predsjednik Saveza inovatora RS Milovan Bajić, rekao je da se na ovogodišnjoj izložbi predstavlja oko 500 izlagača i učesnika, sa oko 350 eksponata. On je istakao da izlagači dolaze iz svih zemalja regiona, a da su ovdje po prvi put učesnici iz Rusije, Rumunije, Francuske, Maroka, Indije i SAD.

„Inost mladih 2018“ biće otvoren do petka i svi zainetersovani mogu posjetiti Dom omladine, te pogledati izložene radove.

Međunarodnu izložbu ideja, inovacija i stvaralaštva „Inost mladih 2018“ organizuju Savez inovatora i Udruženje inovatora grada Banje Luke, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Grada BanjaLuka.