Od iduće sedmice pojačane kontrole poslovnih subjekata

Gradski štab za vanredne situacije naložio je danas nadležnim službama da od ponedjeljka pojača kontrole u oblasti trgovine i pijaca, novih radnji koje su već počele ili će početi sa radom naredne sedmice, kao i kontrole domova za stare i nezbrinute.

Prema odluci Štaba, i dalje ostaju na snazi mjere koje se tiču obustave gradskog saobraćaja, zabrane okupljanja na izletištima i teretanama u prirodi, kao i o radu gradskih karantina.

Istovremeno, najavljeno je da će tokom iduće sedmice biti donesena odluka o radu predškolskih ustanova, nakon što se okonča tekuće anketiranje u javnim i privatnim vrtićima kako bi se utvrdilo koliki bi broj djece u aktuelnim oklnostima dolazio u ove ustanove.

Na štabu je konstatovano i da je znatno smanjen broj lica u kućnim izolacijama i broj aktivnih oboljelih dok je broj oporavljenih znatno veći.U gradskim karantinima je trenutno 35 osoba.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorević je istakla da je od izbijanja epidemije do danas registrovano ukupno 316 osoba, zaraženih korona virusom.

-Imamo bojazan da građani koji imaju blage simptome resipratornih bolesti neće da se jave jer smatraju da im zdravlje nije ugroženo, što nam, može dati lažnu sliku o kretanju virusa – upozorila je Todorovićeva.

Povodom odluke federalnih vlasti o zatvaranju tamošnjih karantina, Štab je upozorio da će ovakve promjene u potpunosti narušiti čitav sistem zaštite, uključujući i samu Banju Luku, jer se očekuju problemi u poštovanju mjera i kontrole zdravstvenog stanja stanovništva.