Од идуће седмице појачане контроле пословних субјеката

Градски штаб за ванредне ситуације наложио је данас надлежним службама да од понедјељка појача контроле у области трговине и пијаца, нових радњи које су већ почеле или ће почети са радом наредне седмице, као и контроле домова за старе и незбринуте.

Према одлуци Штаба, и даље остају на снази мјере које се тичу обуставе градског саобраћаја, забране окупљања на излетиштима и теретанама у природи, као и о раду градских карантина.

Истовремено, најављено је да ће током идуће седмице бити донесена одлука о раду предшколских установа, након што се оконча текуће анкетирање у јавним и приватним вртићима како би се утврдило колики би број дјеце у актуелним оклностима долазио у ове установе.

На штабу је констатовано и да је знатно смањен број лица у кућним изолацијама и број активних обољелих док је број опорављених знатно већи.У градским карантинима је тренутно 35 особа.

Директорица Дома здравља Невена Тодоревић је истакла да је од избијања епидемије до данас регистровано укупно 316 особа, заражених корона вирусом.

-Имамо бојазан да грађани који имају благе симптоме ресипраторних болести неће да се јаве јер сматрају да им здравље није угрожено, што нам, може дати лажну слику о кретању вируса – упозорила је Тодоровићева.

Поводом одлуке федералних власти о затварању тамошњих карантина, Штаб је упозорио да ће овакве промјене у потпуности нарушити читав систем заштите, укључујући и саму Бању Луку, јер се очекују проблеми у поштовању мјера и контроле здравственог стања становништва.