Ove godine prva domaćinstva na mreži „Crnog vrela“

Grad Banja Luka raspisaće ovih dana tender za izgradnju vodovodnog podsistema „Zvijezda“, u okviru velikog projekta „Crno vrelo“, koje bi trebalo da obezbijedi vodosnadbijevanje za 20.000 stanovnika sa rubnih područja Banje Luke i Prijedora.

Zahvaljujući izgradnji podsistema „Zvijezda“, procijenjene vrijednosti od oko milion KM, ove godine bi prva domaćinstva u selima Gornji i Donji Pervan, kao i u Golešima trebalo da dobiju vodu u svojim domaćinstvima. Prema tenderskoj dokumentaciji, javna nabavka se odnosi na izgradnju dva kraka ovog podsistema u dužini od 11 kilometara.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, istakao je da će po završetku izgradnje i opremanja fabrike vode za vodovod „Crno vrelo“ na mreži biti spojeni i prvi potrošači.

– Ovaj projekat je jedan od pet velikih infrastrukturnih zahvata na području grada koje će biti finansiran emisijom hartija od vrijednosti. Javni poziv za upis i uplatu druge emisije obveznica, u vrijednosti od šest miliona KM objavljen je 26. marta, a upis obveznica počinje sutra, 11. aprila, pod jako povoljnim uslovima – kazao je Bilčar.

Poslije višegodišnje pauze, radovi na realizaciji projekta „Crno vrelo“ nastavljeni su prošle godine, izgradnjom fabrike vode u Pervanu. Međutim, da bi stanovnici manjačkog platoa i rubnih dijelova Prijedora dobili vodu sa ovog sistema potrebno je nastaviti radove na odvojenim podsistima, među kojima je i „Zvijezda“.

Pored nastavka projekta „Crno vrelo“, gradskim obveznicama će biti finansirana izgradnja novog mosta na lokaciji Zelenog mosta, prva faza rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića u dužini od 1,2 km, izgradnja nastavka Istočnog tranzita,te nastavak izgradnje sportske dvorane u nekadašnjem Šoping centru.

 Foto arhiva

Foto arhiva

Iz gradskog Odjeljenja za finansije podsjećaju da upis obveznica počinje u srijedu i napominju da je ovo veoma dobra prilika za investiranje, s obzirom na atraktivne kamatne stope.

– Ukupna nominalna vrijednost obveznica iznosi šest miliona KM, sa kamatom od 4,5 odsto godišnje i rokom dospijeća sedam godina. Broj obveznica koje se emituju je 60.000, nominalne vrijednosti po obveznici 100 KM – navode u resornom odjeljenju.

Upis obveznica trajaće osam dana.