Obilježen Svjetski dan pozorišta u Skupštini grada

Kao gosti predsjednika Skupštine grada Zorana Talića, glumci i pozorišni radnici su performansom „Kad glumci glume vlast“ u gradskom parlamentu ukazali, danas, na Svjetski dan pozorišta, da ova grana umjestnosti živi u Banjoj Luci i da ima budućnost. U odborničkim klupama sjedili su glumci, reditelji, scenografi, kostimografi iz svih banjalučkih pozorišta, te svi oni koji doprinose pozorišnom životu grada na Vrbasu. Performansom, monolozima, muzikom i kroz šalu, glumeći odbornike i rukovodstvo Skupštine, prenijeli su duh pozorišta na neobičan teren, u gradski parlament.

– Danas nam je bio cilj da pokažemo pozorište u punom ljudskom potencijalu. Ne čine pozorište samo zgrade, scena, sjedišta, pozorište su i ljudi. Naši gosti su došli da pokažu šta je to što pozorište može da pokaže građanima Banje Luke. Grad je zainteresovan i radi koliko je u njegovoj mogućnosti da unaprijedi ovaj dio kulture. Građani Banje Luke treba da budu ponosni na sve ono što imaju u ovom gradu– rekao je predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Govoreći o značaju kulture, proslavljeni glumac i reditelj Nikola Pejaković je rekao da bez nje država gotovo da ne postoji.

– Na Kosovu, da nema manastira, mi ne bi mogli da dokažemo da je to naša zemlja. Isto tako, da nemamo Kočića i da nemamo duhovno pamćenje, neka djela iz oblasti kulture i umjetnosti, na ovu zemlju ne bi imali nikakva prava. Nikakve fabrike, banke ne bi nam davali za pravo da kažemo da je ovo naša zemlja. Jedino što može da nam da pravo na nju su jezik, kultura, vjera, umjetnost – istakao je Pejaković.

Glumac Dječijeg pozorišta RS Duško Mazalica, koji se ovaj put našao u ulozi predsjednika Skupštine grada, kazao je da pozorišni svijet Banje Luke pokušava da skrene pažnju na svoj rad

– Izuzetno mi je drago što se krenulo u ozbiljnu priču da Banja Luka postane Evropska prestonica kulture 2024. To ne vidimo samo kroz priču, već i kroz konkretne poteze – kazao je Mazalica.

Podsjećamo, na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta, već više od 50 godina, tačnije od 1961. godine, širom svijeta se 27. marta obilježava Svjetski dan pozorišta. Na taj dan čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv pomenutog instituta, uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.