Na jesen gradnja novog kružnog toka kod „Sirana“

Kružni tok kod restorana „Sirano“ na Laušu, jednoj od najzagušenijih tačaka gradskog saobraćaja, po svoj prilici, biće planiran sa jednom saobraćajnom trakom, umjesto dvije, kako je prvobitno planirano.

Na ovaj korak gradske vlasti su se odlučile u nemogućnosti da znatnije utiču na rješavanje komplikovanih i skupih imovinsko-pravnih odnosa na ovoj parceli, lociranoj na ukrštanju izuzetno prometne Karađorđeve ulice i Ulice Jovana Raškovića. Brža i jeftinija alternativa, koja predviđa gradnju kružnog toka sa jednom trakom, naći se pred odbornicima gradskog parlamenta već 31. januara, a što će stvoriti preduslove za aktivniju pripremu ovog projekta.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, ističe da su se na ovaj korak odlučili kako bi što prije riješili jedan od akutnih problema u funkcionisanju saobraćaja u ovom dijelu grada. Sandić navodi da će, poslije očekivanog „zelenog svjetla“ gradskog parlamenta, Grad biti u mogućnosti da brzo uđe u realizaciju projekta.

– Pošto je ova dionica u nadežnosti Republike, finansijer izgradnje biće Putevi RS, s tim da je Grad, sa svoje strane, dužan da riješi imovinsko-pravne odnose i izradi svu potrebnu projektnu dokumentaciji. Imajući u vidu da smo u međuvremenu promjenili prvobitni plan i redukovali kružni tok, za očekivati je da bi do druge polovine ove godine mogli odraditi projektnu dokumentaciju i dobiti građevinsku dozvolu, nakon čega bi se stvorili uslovi za gradnju kružnog toka – rekao je Sandić.

On je naglasio da je, u ovom trenutku, nepoznato koliko će novca biti potrebno za realizaciju ovog projekta, te da će tačan troškovnik biti poznat tek nakon izrade projektne dokumentacije.

 

– Bez obzira na to, jasno je da će projekat biti mnogo jeftiniji nego što je prvobitno procjenjivano, jer se iz cijene „izbijaju“ troškovi regulisanja imovinsko-pravnih odnosa na ovoj parceli, a što nam je u pripremi ovog projekta i predstavljao najveći izazov. S druge strane, i sa ovim, redukovnim projektom, kružni tok na ovoj lokaciji dovešće do znatnog ubrzanja saobraćaja, a pogotovo u doba saobraćajnijih „špiceva“ – kaže Sandić.

On ističe da je raskrsnica ulica Karađorđeve i Jovana Raškovića izuzetno važan saobraćajni čvor, a pogotvo zbog planiranog ubrazanja saobraćaja u pravcu Kliničklog centra na Paprikovcu.