Nacrt rebalansa budžeta na sjednici Skupštine Grada 10. aprila

Naredna 31. sjednica Skupštine grada Banja Luka biće održana 10. aprila, na kojoj će odbornici razmatrati 44 tačke dnevnog reda. Ovo je saopšteno poslije današnje sjednice skupštinskog kolegijuma.

Među tačkama dnevnog reda je i prijedlog zaključka o prihvatanju Nacrta rebalansa budžeta Grada Banja Luka za 2019. godinu.

-Domaćinski smo poslovali u prošloj godini i imaćemo suficit za 2018. godinu. Okvir budžeta po nacrtu raste za nekih deset miliona KM, bez kreditnih sredstava, tako da će se to u onoj mjeri u kojoj se bude moglo raspoređivati usmjeravati isključivo u nove projekte poput novog mosta u Srpskim toplicama i nastavka rekonstrukcije pješačke zone u centru grada, odmah po okončanju obnove Banskog dvora – naglasio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Takođe, kako je najavio Radojičić – na sljedećoj sjednici pred odbornicima biće odluka o refinansiranju dosadašnjeg duga.

-Grad je 2017. godine izvršio veliku operaciju restrukturisanja oko 70 miliona gradskog duga i uredno ga vraćamo. U međuvremenu, tržište novca je išlo u korist eventualnih korisnika u smislu da novca ima mnogo i da kamatne stope padaju. Zato ćemo sada ići sa prijedlogom za restrukturisanje oko 60 miliona maraka po znatno nižoj kamatnoj stopi. Želimo da ostvarimo uštedu i da dobijemo manje godišnje anuitete otplate čime bismo takođe oslobodili određena sredstva za druge projekte i potrebe – kazao je Radojičić.

Odbornici će na zasjedanju 10. aprila razmatrati i prijedlog odluke o zaključivanju sporazuma između Banje Luke i Kumanova, zatim prijedlog odluke o komunalnim taksama prema kojoj za niz kategorija treba da bude smanjena naknada.

Predložena odluka o javnim parkiralištima i garažama na teritoriji grada donosi nove metode i princip, odnosno donosi mogućnost da se na lokacijama koje su privatno zemljište, a u skladu sa regulacionim planom, može ući u neku vrstu partnerstva u držanju parkinga.

Na sjednici će se naći i odluka o izmjenama odluke o isporuci toplotne energije, kojom je predložena „omekšana“ norma za mogućnost isključivanja potrošača sa toplifikacionog sistema.

Na dnevnom redu je i dopuna odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području Banje Luke.

Na ovoj sjednici pred odbornicima će se naći izvještaji o radu gradonačelnika i Gradske uprave u 2018. godini i o realizaciji Programa rada Skupštine u prošloj godini.

Na dnevnom redu 31. sjednice su i izveštaji o radu za prošlu i programi rada za ovu godinu: Gradske razvojne agencije, Centra za socijalni rad i Fondacije Inovacioni centar Banja Luka.

Plan utroška sredstava zza tehničko opremanje Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Grada Banja Luka u 2019. godini takođe je na dnevnom redu ovog zasjedanja, te više tačaka iz oblasti prostornog planiranja.

Među tačkama dnevnog reda je i prijedlog odluka o dodjeli nagrada i priznanja povodom 22. aprila – Dana grada.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, koji je i član komisije za izbor, kazao da je ta komisija imala sjednicu, da je pristiglo dosta prijedloga te da su određeni i kriterijumi za izbor.

-Gledaćemo da nagrade koje budu dodijeljene pojedincima ili organizacijama budu baš za izuzetne rezultate i da to bude pozitivan primjer za sve one koji rade i doprinose gradu, da gradska vlast cijeni te rezultate – zaključio je Talić.