Nastavljeno uklanjanje nelegalno sagrađenih objekata

Odjeljenje za inspekcijske poslove nastavlja sa redovnim aktivnostima koje obuhvataju i rušenje bespravno izgrađenih objekata. Po nalogu Urbanističko-građevinske inspekcije, tokom ove sedmice je srušen bespravno izgrađeni poslovni montažno-demontažni objekat – kiosk, u Ulici knjaza Miloša, u naselju Lazarevo.

Kako navode u nadležnom odjeljenju, ovo je nastavak aktivnosti koje se kontuinuirano provode, kako bi se suzbila bespravna gradnja.

– U prvom kvartalu 2018. godine, Urbanističko – građevinski inspektori Gradske uprave Grada Banja Luka donijeli su 17 rješenja o rušenju bespravno izgrađenih objekata.  Od početka ove godine do danas, Urbanističko – građevinska inspekcija porušila je ukupno pet bespravno izgrađenih objekata.

Urbanističko – građevinski inspektori će i u narednom periodu vršiti inspekcijske nadzore na teritoriji grada i sankcionisati svaki vid bespravne izgradnje u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

– Nadzor se vrši kontinuirano i svakodnevno. Radimo po prijavama građana i po službenoj dužnosti. Dakle, obilazimo sve objekte i neće biti popusta i gledanja kroz prste bilo. Kada je u pitanju proces rušenja ili uklanjanja nelegalno izgrađenih  objekata, tek kada se iscrpe svi pravni lijekovi, onda se može izvršiti rušenje koje mora da plati onaj ko je izgradio objekat – poručuju iz gradske inspekcije.

Podsjećamo, nedavno je srušen i objekat u Ulici Petra Kočića, u kojem se dugo vremena nalazio kafić, a koji je bio izgrađen na gradskoj zemlji.  Inače, više od deset hiljada objekata u Banjoj Luci izgrađeno je bez validne dokumentacije.