Nakon zemljotresa: Stanivuković i pripadnici civilne zaštite posjetili vrtiće

Nakon jučerašnjeg zemljotresa, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, zajedno sa pripadnicima civilne zaštite, obišao je danas nekoliko javnih i privatnih vrtića.

  • Uputstva sa preventivnim mjerama smo podijelili javnim ustanovama, a danas ćemo na Trgu Krajine dijeliti letke, jer je ovdje preventiva najvažnija. Mjere koje je juče donio Gradski štab za vanredne situacije, a koje se odnose na to da vrtići danas rade, pokazale su se ispravnim, jer je veliki broj mališana danas u vrtićima. Time smo, vjerujem, i roditeljima olakšali situaciju – rekao je Stanivuković nakon današnjeg obilaska vrtića.

Pripadnici civilne zaštite su vaspitačima i mališanima govorili o mjerama koje je potrebno preduzeti prije i nakon zemljotresa.

  • Djeci je, prije svega, ukazano da u slučaju bilo kakve nepogode, moraju slušati vaspitačice. Naglasili smo, da u slučaju zemljotresa, ne bi trebalo bježati pod krevet, u ormar, u toalet i ne stvarati paniku već slušati uputstva svojih vaspitačica. Jednom ili dvaput godišnje potrebno je održati vježbu evakuacije kako bi djeca znala gdje im je zborno mjesto za okupljanje – rekao je Miroslav Malinić, komandir vatrogasne jedinice.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, napomenuo je da je posjeta vrtićima dogovorena juče i da su sve aktivnosti trenutno usmjerene na preventivne mjere zbog zemljotresa. Međutim, već početkom godine, najavio je gradonačelnik, uslijediće aktivnosti na suštinskoj reformi javnih vrtića.

  • Takođe, težimo izjedačavanju javnih i privatnih vrtića kada je u pitanju njihov tretman od strane gradske vlasti, jer smatramo da svako dijete ima pravo na smještaj u vrtić i predškolsko obrazovanje i vaspitanje – zaključio je Stanivuković.

Gradonačelnik je pozvao i direktore ostalih javnih ustanova, preduzeća i institucija da na svojim oglasnim pločama istaknu uputstva za zaposlene u slučaju zemljotresa.