Лазарево: У „Колибрију“ мјесто за још 170 малишана

Друга фаза изградње вртића „Kолибри“ у насељу Лазарево, вриједности милион KМ, улази у завршну фазу,  у оквиру плана да се до краја године отвори укупно нових 600 мјеста у предшколским установама.

-На овом, новом дијелу „Колибрија“ у току су завршни унутрашњи радови. Упоредо с тим, ради се спољње уређење, а по комплетном завршетку грађевинске фазе услиједиће опремање, како би на јесен овај предшколски објекат био спреман за пријем око 170 малишана – казали су у Одјељењу за комуналне послове.

Нови дио вртића у Лазареву гради се по фазама с обзиром на то да је ријеч о великој инвестицији, у укупној вриједности од око 1,5 милиона КМ.

Објекат је у фебруару ове године стављен „под кров“, а радови су коштали 550.000 КМ. Већ у априлу, упркос епидемиолошкој ситуацији, настављена је друга фаза која подразумијева грађевинско-занатске и инсталатерске радове, за шта је Град издвојио милион КМ. За опремање, обезбијеђено је додатних 200.000 KМ.

Будући вртић у Лазареву заузимаће површину од 1.150 квадратних метара. Постојећи вртић „Колибри“, његов јужни дио – са два тракта по четири јединице – изграђен је 2013. године.

Упоредо с тим, до јесени би требало да буде завршен и нови вртић на Петрићевцу, који је предвиђен за капацитете до 150 дјеце. Такође, интензивно се ради на доградњи најстаријег градског вртића – „Јежеве кућице“, те припреми новог вртића у Куљанима у којем ће бити обезбијеђен смјештај за око 90 малишана. Такође, током године кроз пројекат „Енергетске ефикасности“ биће „утопљени“ вртићи „Невен“ и „Наша дјеца“.

У настојању Града да обезбиједи предшколско васпитање што већем броју дјеце и унаприједи услове боравка у постојећим објектима, у протекле четири године отворени су или обновљени вртићи у насељу Старчевица (у Улици Прве крајишке бригаде), Росуљама („Палчица“), Обилићеву („Полетарац“ и проширен капацитет вртића „Бубамара“), те енергетски обновљени вртићи „Бамби“ у Новој вароши и „Пчелица“ у насељу Центар 1.