Iz predostrožnosti: U pripremi nova kovid – ambulanta u Docu

Uz pomoć Grada Banje Luke, Dom zdravlja će u naselju Dolac otvoriti još jednu kovid – ambulanatu, u namjeri da se adekvatno pripremi na moguće povećanje broja zaraženih tokom jeseni. Gradonačelnik Igor Radojičić precizirao je da će nova kovid ambulanata biti otvorena na lokaciji Centra za mentalno zdravlje u Docu.

  • Od septembra bi na ovoj lokaciji trebalo da profunkcioniše kovid ambulanta u kojoj će na preglede biti primani pacijenti koji su zaraženi korona virusom, a Grad će za opremanje ove ambulante Domu zdravlja doznačiti 150.000 KM – rekao je Radojičić, nakon što je sa rukovodstvom Doma zdravlja, obišao ovu lokaciji.

On je pojasnio da nas za mjesec dana čeka početak školske godine, te povratak studenata u grad, obnavljanje javnog prevoza i procjena je da će tada mogućnost zaraze biti veća s obzirom na povećan broj kontakata među ljudima. Radojičić je dodao da se moramo navići na to da ćemo oko sebe imati dugotrajno prisustvo virusa i da svoj život moramo tome prilagoditi.

 

On je naglasio da se razmišlja i o tome da se za djecu školskog uzrasta, kod kojih postoji sumnja na kovid, napravi jedna izdvojena lokacija za prijem.

  • U toj ambulanti bi bila primana isključivo djeca školskog uzrasta oboljela od korona virusa. Naravno, uspostavljanje te ambulante zavisiće od epidemiološke situacije, ali i na to moramo biti spremni. Takođe, na nekoliko lokacija gdje su smještene ambulante porodične medicine, biće potrebno urediti okolni prostor u smislu da se građanima koji čekaju na otvorenom obezbijede adekvatni uslovi s obzirom na vremenske prilike koje imamo tokom jeseni i zime – kazao je gradonačelnik.

Direktor Doma zdravlja Banja Luka, Nevena Todorović, naglasila je da će u budućoj kovid ambulanti, koja će biti instalirana u Centru za mentalno zdravlje, svi pacijenti pozitivni na kovid 19, moći da dobiju sve usluge iz domena primarne zdravstvene zaštite.

  • Na današnjem sastanku smo razmatrali na koji način da organizujemo naše radne procese kada krene školska godina odnosno kada očekujemo i nešto veći broj pacijenata kojima su potrebne naše usluge u ambulantama za respiratorne infekcije. Sada u Domu zdravlja radimo u tri ambulante u kojima primamo oboljele od akutnih respiratornih infekcija. Iz dana u dan je sve veći broj pacijenata i bili smo primorani da uvedemo u rad još jedan tim kako bi posao bio obavljen na kvalitetan način – zaključila je ona.