Завршено чишћење пропусних канала и проблематичних корита

Акција на превентивном чишћењу пропусних канала и корита бујичних потока, коју су провели припадници градске Цивилне заштите уз помоћ нове грађевинске механизације, завршена је протекле седмице.

-Планом ангажовања грађевинске механизације, успјешно је обављено уређење на четрдесетак критичних тачака у укупној дужини од шест километара – истакао је шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун.

Он је навео да су ове активности проведене у осам мјесних заједница, и то: Мотике, Шарговац, Драгочај, Куљани, Залужани, Пријечани, Чесма и Карановац

Циљ ове акције, коју су припадници Цивилне заштите по први пут самостално извршили  јесте смањење потенцијалне опасности од појаве бујичних потока и плављења домаћинстава у њиховој близини, посебно у јесен и уочи кишне сезоне.

-Процијенили смо да је боље дјеловати превентивно, а не само онда када се нешто деси. Са искуствима која имамо, утврђени су проблеми  и критичне тачке које смо сада очистили – рекао је Ћућун.

За обављање ових послова, Одсјек је набавио двије радне машине, укупне вриједности 310.000 КМ, а до краја године очекује се набавка теретног моторног возила за интервенције у случају непогода, чиме ће цивилна заштита моћи у потпуности самостално да дјелује на терену, како превентивно тако и непосредно односно након киша.