Gradonačelnik ugostio pisce iz regiona

U okviru obilježavanja 53. Kočićevog zbora, u Gradskoj upravi danas je priređen prijem za književnike, učesnike zbora i večerašnje akademije koja će biti održana u Banskom dvoru. Domaćin gostima bio je gradonačelnik Igor Radojičić. On je naglasio da je Banja Luka ponosni domaćin i organizator Kočićevog zbora, koji je i ove godine obuhvatio niz manifestacija različitog karaktera.

– Drago mi je što smo danas ugostili pisce iz regiona, a tokom ove sedmice imali smo niz događaja koji su na svoj način obilježili Kočićev zbor. Većina događaja održana je u Parku Petar Kočić, dio programa je organizovan u Beogradu, dok večeras (subota) u Banskom dvoru organizujemo svečanu akademiju. Centralna manifestacija biće održana u nedjelju u Kočićevim Stričićima uz učešće više hiljada ljudi – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je još jedanput izrazio neslaganje sa zabranom ulaska u BiH, koja je izrečena ruskom piscu Zaharu Prilepinu koji je trebalo da održi književno veče u Banjoj Luci.

– Opet imamo slična dešavanja kao u doba Kočića. Nemogućnost da održimo književno veče zbog zabrane neke „carske vlade“ u Sarajevu neodoljivo podsjeća i povezuje nas sa Kočićem – naglasio je Radojičić.

Jedan od učesnika Kočićevog zbora je i književnica iz Beograda Duška Vrhovac. Ona je rekla da je ponosna i srećna što stoji ispred grba grada na kojem se nalazi i Petar Kočić.

– Budući da se rukovodim Kočićevom misli da je jezik otadžbina pisca, moja otadžbina je tamo gdje se govori srpski jezik. Nažalost, došlo je opet vrijeme Kočića, opet se ne dozvoljava piscima da govore, ali kao i obično – to je privremeno. Važno je da zajedno njegujemo duh naše kulture i našeg jezika, odnosno da ni po koju cijenu ne damo svoj identitet i da od modernog vremena uzmemo samo ono što je dobro – poručila je Duška Vrhovac.