Gosti iz Japana u posjeti našem gradu

Savjetnica gradonačelnika za ekonomska pitanja, Jasna Brkić sastala se danas sa delegacijom japanske nevladine organizacije „Ipil-ipil no kai“, koja boravi u Banjoj Luci u okviru projekata donacije sadnica japanske trešnje i „Sakura“.

Jasna Brkić je kazala da su gosti iz Japana stigli u naš grad kako bi provjerili u kakvom su stanju sadnice japanske trešnje, koje je ova nevladina organizacija donirala 2006. godine i da je ovo završna posjeta u okviru tog projekta.

Drugi povod posjete, jeste uspješan završetak projekta „Sakura“, koji je ovo japansko udruženje realizovalo sa Ambasadom Japana u BiH, a u kojem su ove godine po prvi put učestvovali i učenici iz tri banjalučke osnovne škole.

-Riječ je o takmičenju u crtanju na temu sretno lice. Naših 12 učenika iz osnovnih škola Jovan Dučić“, „Miloš Crnjanski“ i „Milan Rakić“ je nagrađeno i gosti iz Japana su im danas uručili simbolične nagrade – rekla je Brkićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog još jednog susreta sa prijateljima iz Japana, koji su ranije našem gradu poklonili sadnice japanske trešnje, a ove godine uključili i banjalučke škole u projekat „Sakura“.

-Predstojeći  vikend obilježavamo Dan grada i vaše dosadašnje aktivnosti značajno su doprinijele ljepoti  našeg grada. Hvala i ambasadi Japana koja je akcijama usmjerenim narodu naše zemlje, posebno ovom gradu i zadnjih nekoliko godina djeci osnovnih škola, donirala sredstva i tako poboljšala kvalitet života i rada – naglasila je Brkićeva.

Nagrađene škole su ranije dobile značajne donacije od Vlade Japana za sanaciju školskih objekata, i upravo zbog simbolike su izabrane za učešće u takmičenju za izbor učeničkih crteža.

Prvonagrađena u ovom takmičenju je učenica OŠ „Jovan Dučić“ Sofija Vasić, a njen i radovi ostalih nagrađenih učenika biće izloženi po japanskim gradovima.

Inače, stablo japanske trešnje predstavlja simbol mira, suživota, ljepote i buđenja, a u Japanu se slavi i praznik posvećen trešnjinom cvijetu.

 Japanske trešnje procvjetale ovih dana u parku kod spomenika Banu Milosavljeviću

Japanske trešnje procvjetale ovih dana u parku kod spomenika Banu Milosavljeviću