Više sredstava za kulturu, sport i turizam

U nastavku 18. sjednice Skupštine grada Banja Luka, koji je održan danas, odbornici su usvojili preostalih 17 tačaka dnevnog reda, od ukupno 66, koliko je bilo na dnevnom redu. Između ostalog, usvojeni su programi korištenja sredstava od naknade definisane Zaknom o koncesijama, Zakonom o šumama i Zakonom o vodama, te program utroška sredstava ostvarenih po osnovu naknada za korišćenje prirodnih resursa. Takođe, prihvaćen je i izvještaj o realizaciji plana kapitalnih investicija u gradu za 2015. i 2016. godinu.

Odbornici su razmatrali i nekoliko pitanja iz oblasti kulture. Zeleno svjetlo dobili su program sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, programa i projekata iz oblasti kulture za narednu godine kao i kalendar kulturnih manifestacija Grada Banja Luka za 2018. godinu. U kalendaru kulturnih manifestacija nalaze se 33 manifestacije podijeljene u dvije grupe.

– U gradskom budžetu, za kulturu, sport i turizam, sredstva su veća za više od 500.000 KM što je značajno povećanje u odnosu na prethodne dvije godine. U januaru i februaru bi trebalo da razmtramo novu strategiju kulture i po prioritetima iz te strategije, biće raspoređeno dodatnih 200.000 KM na već postojeći program i kalendar. Poseban grant biće izdvojen za turizam i to oko 70.000. Pored redovnih programa za sport, uvedena je i posebna stavka za projekat „Evropski grad sporta 2018“ u iznosu od 250.000 KM – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić u današnjoj izjavi novinarima.

Skupština je prihvatila informaciju o stanju sportskih objekata u Banjoj Luci, kao i informaciju o aktivnostima koje su vođene sa ciljem poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom.

Govoreći o planovima za narednu godinu, gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da bi, uz završetak sportske dvorane u nekadašnjem Šoping centru i gradnju dvorane Gimnazije, sljedeće godine trebalo da budu rekonstruisane dvije školske sportske sale koje bi finansirala Vlada RS, a u planu je i rekonstrukcija sportskih igrališta na području grada, nekoliko teretana u prirodi i izgradnja rekreativne zone u Trapistima.

– Kada je u pitanju sportska infrastruktura u gradu, postoje dva ključna problema. Prvi su imovinski odnosi, što se pogotovo odnosi na fudbalske terene, a drugi problem jeste status sportskih klubova koji su udruženja građana i gdje Grad ne može da utiče direktno na njihov rad – rekao je Radojičić.

Na kraju 18. zasjedanja, gradski parlasment je imenovao upravvne odbore nekoliko gradski javnih ustanova. Nove upravne odbore, koji broje po tri člana, dobili su: Banski dvor – kulturni centar, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Gradska razvojna agencija. U okviru kadrvskih pitanja, Skupština je za direktora Centra za razvoj poljoprivrede i sela imenovala Drška Ilića, koji je ovu funkciju do sada obavljao kao vršilac dužnosti.

Podsjećamo, Skupština grada Banja Luka je u prvom dijelu sjednice, juče, usvojila budžet Grada Banja Luka za 2018. godinu u iznosu od  134.091.000 KM, te niz programskih dokumenata za narednu godinu.