„Banja Luka se gradi“: Otvoren novi dio škole na Starčevici

Djeca u Osnovnoj školi „Branko Radičević“, najvećoj školi u RS sa više od 1.800 učenika, više neće pohađati nastavu u tri smjene, nakon što je danas, uoči početka nove školske godine, i zvanično otvoren dograđeni dio škole, sa osam novih učionica.

Novi dio škole, danas su svečano otvorili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović i direktorica Darija Mićić. Rješavanje ovog, višedecenijskog problema, jedan je od integralnih dijelova programa „Banja Luka 2025“, koji je promovisan 2016. godine. Poslije dogradnje škole, uskoro slijedi još jedan novi projekat – izgradnja sportske dvorane.

Gradonačelnik Radojičić precizirao je da su dogradnjom novih učionica stvoreni uslovi da se ukine treća smjena, ali da se posao u ovoj školi ne završava.

  • Druga faza je gradnja sportske dvorane, za što smo uradili projekt i ako sve bude teklo po planu, njena gradnja trebalo bi da počne naredne godine- istakao je on.

Budući da ovoj školi gravitira i naselje Ada, u kome je takođe inteziviranja gradnja i naseljevanje, dat je nalog da se ide u projektovanje jedne škole na tom prostoru.

Direktorica OŠ „Branko Radičević“  Darija Mićić je istakla kako je od izuzetne važnosti za učenike što se u narednoj školskoj godini ukida treća smjena.

  • Tokom radova, dograđene su nove učionice, obnovljeno grijanje i time stvoreni bolji uslovi rada za učenike i nastavnike – istakla je ona.

Vrijednost ove investicije je 1,6 miliona, a sredstva je obezbijedila Vlada RS.

  • Republika Srpska mora da obezbijedi dobre uslove za rad naše djece i učenika u našim školama, jer želimo da stvorimo škole koja će biti po svim standardima savremenog doba – naglasila je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Cvijanović: Bolji uslovi za učenike

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla da dogradnjom osam novih učionica školska godina u ovoj školi počinje u boljim uslovima.

  • Ponosna sam što smo donosili značajne odluke jer su u Srpskoj otvarane škole, vrtići, studentski domovi. To pokazuje našu opredijeljenost da ulažemo u obrazovanje – naglasila je Cvijanovićeva.