Banja Luka na svjetskoj mapi Konfučijevih instituta

Banja Luka se od danas nalazi na svjetskoj mapi Konfučijevih instituta. Naime, kao dokaz prijateljstva i dobre saradnje Republike Srpske i Narodne Republike Kine, danas je u Banjoj Luci otvoren Konfučijev institu. Ovaj institut su u prostoru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci otvorili prerdsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zamjenik gradonačelnika kineskog grada Tjenđina Džao Haišan.

Dodik je rekao da je ovo važan dan za Republiku Srpsku i banjalučki Univerzitet jer je Kina nezaobilazan centar moći u savremenom svijetu. On je dodao da se u posljednjih nekoliko godina radilo na projektu formiranja Konfučijevog instituta na kojem će biti sprovođeni različiti programi, sa naglaskom na učenje kineskog jezika.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin, rekao je da se Republika Srpska i ovaj univerzitet pridružuju zajednici od 525 osnovanih Konfučijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata. On je ocijenio da će institut doprinijeti razmjeni Kine i Srpske u oblastima obrazovanja, nauke, kulture i ekonomije.

Ambasador Kine u BiH Čen Bo, izrazila je zadovoljstvo što je otvoren Konfučijev institut u Banjoj Luci i zahvalila za uspješnu saradnju rukovodstvu Republike Srpske.

Današnjem otvaranju Konfučijevog instituta prisustvovali su i predjsednik Vlade RS Željka Cvijanović, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i brojni drugi gosti iz RS i NR Kine.