Бања Лука на свјетској мапи Конфучијевих института

Бањa Лукa се од данас налази на свјетској мапи Конфучијевих институтa. Наиме, као доказ пријатељства и добре сарадње Републике Српске и Народне Републике Кине, данас је у Бањој Луци отворен Конфучијев институ. Овај институт су у простору Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци отворили прердсједник Републике Српске Милорад Додик и замјеник градоначелника кинеског града Тјенђина Џао Хаишан.

Додик је рекао да је ово важан дан зa Републику Српску и бањалучки Универзитет јер је Кина незаобилазан центар моћи у савременом свијету. Он је додао да се у посљедњих неколико година радило на пројекту формирања Конфучијевог института на којем ће бити спровођени различити програми, са нагласком на учење кинеског језика.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Бањoj Луци Радослав Гајанин, рекао је да се Република Српска и овај универзитет придружују заједници од 525 основаних Конфучијевих института у свијету, које похађа девет милиона ученика и студената. Он је оцијенио да ће институт допринијети размјени Кине и Српске у областима образовања, науке, културе и економије.

Амбасадор Кине у БиХ Чен Бо, изразила је задовољство што је отворен Конфучијев институт у Бањoj Луци и захвалила за успјешну сарадњу руководству Републике Српске.

Данашњем отварању Конфучијевог института присуствовали су и предјседник Владе РС Жељка Цвијановић, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и броjни други гости из РС и НР Кине.