Grad Banja Luka – nagrade i priznanja

Home / Gradska uprava / Grad Banja Luka – nagrade i priznanja

Evropski grad sporta

Grad Banja Luka proglašen je 6. decembra 2017. godine u Briselu za Evropski grad sporta 2018. godine, kao jedan od 23 evropska grada koji se okitio ovim, prestižnim priznanjem, namjenjenom popularizaciji bavljenja sportom.

Banja Luka je jedini grad iz BiH koji se okitio ovom titulom, i ujedno, jedini izvan Evropske unije koji nosi ovaj naziv u 2018. godini. Prestižno priznanje, koju dodjeljuje Evropska federacija metropola i gradova sporta, u Evropskom parlamentu u Briselu, u ime grada, primio je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Grad Banja Luka, sa svoje strane, učiniće maksimalne napore kako bi se ova nagrada valorizovala kroz konkretne aktivnosti na terenu, a prije svega popularisanjem bavljenja sportom među djecom školskog uzrasta.

Jedna od aktivnosti, koje Banja Luka provodi u okviru projekta „Evropski grad sporta 2018.“ odnosi se na razvijanje koncepta školskog sporta. Projekat obuhvata više od 10.000 djece, koje će, od početka školske 2018./2019. godine biti u prilici da se u svojim školama bave sportom po želji, uz pomoć obučenih nastavnika fizičkog vaspitanja, koji su se prijavili za učešće u ovom programu.

Priznanje EBRD-a za projekat „Eko toplana“

Grad Banja Luka osvojio je bronzanu medalju Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju nove toplane na bio masu, kao jedan od najboljih projekata koja je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom 2017. godine.

Ovo, prestižno priznanje za koje su kandidovani brojni projekti koje je EBRD finansirala širom svijeta, osvojeno je na 27. godišnjem samitu EBRD-a, održanom 9. i 10. maja 2018. godine u Jordanu. Priznanje je osvojeno u kategoriji projekata, vezanih za održivu energiju.

Priznanje se odnosi na projekat izgradnje i obnove sistema daljinskog grijanja u Banjoj Luci. Poslije decenijskih problema sa snabdijevanjem grada toplotnom energijom, u februaru 2018. godine puštena je u rad Eko toplana, nova gradska toplana na bio masu, obnovljivi i ekološki znatno prihvaljiviji energent u odnosu na stara postrojenja na mazut.

Toplana je izgrađena kao zajedničko ulaganje Grada Banje Luke i kompanije IEE, s tim da je gradski udio u vlasništvu finansiran kreditom EBRD-a.

Evropsko priznanja za urbanu mobilnost

Grad Banja Luka dobitnik je prestižne evropske nagrade za unapređenje urbane mobilnosti, odlučio je ekspertski žiri Civitasa, ugledne asocijacije evropskih gradova.

Nagrada se dodjeljuje jednom evropskom gradu koji je tokom godine postigao značajnu transformaciju i napredak na polju održivog razvoja.

Banja Luka, kao jedina lokalna zajednica iz BiH koji je član Civitas mreže, prepoznata je kao grad koji je u veoma kratkom periodu proveo niz različitih mjera u cilju promovisanja urbane mobilnosti. Time pokazuje svoje opredjeljenje za razvojem po principima održivog razvoja, za poboljšanjem životne sredine i kvaliteta života u gradu.

Prva nagrada za rad „Elaborat o podizanju arboretuma u okviru park-šume Trapisti u Banjoj Luci“.

Žiri 27. salona urbanizma Udruženja urbanista Srbije dodijelio je prvu nagradu u kategoriji „Istraživanja, studije i projekti iz oblasti: zaštite prirode, zaštite predjela, zaštite životne sredine i pejzažne arhitekture“ Centru za održivost i integrativni dizajn Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Društvo za zaštitu prirodnog naslijeđa – Arbor magna.

Nagrada Populacionog fonda Ujedinjenih nacija – UNFPA, u kategoriji „Unapređivanje položaja starijih osoba“

Populacioni fond Ujedinjenih nacija – UNFPA, dodijelio je Banjoj Luci nagradu za novi program “zdravog starenja” za starije sugrđane. Ova nagrada dodijeljena je u kategoriji „Unapređivanje položaja starijih osoba“. Grad je prepoznao potrebu starijih sugrađana i obezbijedio prostor za dnevne centre za stare ljude, gdje oni dolaze da se druže, pročitaju novine, poigraju partiju šaha, urade neki ručni rad. Na taj način je obogaćena njihova treća životna dob i iskazao briga i poštovanje prema ljudima koji su naš grad nekada gradili.