Пројектима из културе до љепших и занимљивијих садржаја у граду

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, уручио је данас уговоре о суфинансирању 41 пројекта из области културе и умјетничког стваралаштва, за које ће из градског буџета бити издвојено 166.000 КМ.

Радојичић је рекао да су пројекти изабрани путем јавног позива и да Град Бања Лука настоји да сваке године добије добре приједлоге пројеката који ће бити од користи за цијелу заједницу.

  • Од укупно 41 пројекта који су подржани, 19 је из области савременог стваралаштва и креативне индустрије, осам из области дјечијег стваралаштва, седам из области спорвођења едукације у култури, три пројекта из области аматеризма, два из децентрализације културе и по један за особе са инвалидитетом и осјетиљиве групе – образложио је Радојичић и подсјетио да је управо кроз пројектно финансирање покренут и пројекат „Собе сјећања на Петра Кочића“ који је отворен прије два дана.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, Невен Станић, нагласио је да ресорно одјељење на сваком јавном позиву има све више пријављених и заинетерсованих за пројекте у кулутри.

  • Ове године, имали смо 70 пријава, од којих смо одабарали 41. То показује да постоји добра сарадња између Градске управе и цивилног сектора, а ми очекујемо да у нардном периоду ту сарадњу и ојачамо – изјавио је Станић.

Николина Аничић из удружења „Центар за маме“, казала је да Град подржава њихов пројекат „Културица 2019“ који спроводе у сарадњи са Градским позориштем „Јазавац“. Она је додала да се ове године наставља тај пројекат кроз који је прошле године прошло око 1.000 дјеце из свих дијелова града и који су, између осталог, научили како се понашати у установама културе.

Сунчица Лончар из „Квартета флауте флутете“, навела је да њихов пројекат носи назив „Дани флауте“ кроз који ће бити организовано низ музичких радионица и концерата са свим љубитељима флауте и музике уопште.