Projektima iz kulture do ljepših i zanimljivijih sadržaja u gradu

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, uručio je danas ugovore o sufinansiranju 41 projekta iz oblasti kulture i umjetničkog stvaralaštva, za koje će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 166.000 KM.

Radojičić je rekao da su projekti izabrani putem javnog poziva i da Grad Banja Luka nastoji da svake godine dobije dobre prijedloge projekata koji će biti od koristi za cijelu zajednicu.

  • Od ukupno 41 projekta koji su podržani, 19 je iz oblasti savremenog stvaralaštva i kreativne industrije, osam iz oblasti dječijeg stvaralaštva, sedam iz oblasti sporvođenja edukacije u kulturi, tri projekta iz oblasti amaterizma, dva iz decentralizacije kulture i po jedan za osobe sa invaliditetom i osjetiljive grupe – obrazložio je Radojičić i podsjetio da je upravo kroz projektno finansiranje pokrenut i projekat „Sobe sjećanja na Petra Kočića“ koji je otvoren prije dva dana.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Neven Stanić, naglasio je da resorno odjeljenje na svakom javnom pozivu ima sve više prijavljenih i zainetersovanih za projekte u kulutri.

  • Ove godine, imali smo 70 prijava, od kojih smo odabarali 41. To pokazuje da postoji dobra saradnja između Gradske uprave i civilnog sektora, a mi očekujemo da u nardnom periodu tu saradnju i ojačamo – izjavio je Stanić.

Nikolina Aničić iz udruženja „Centar za mame“, kazala je da Grad podržava njihov projekat „Kulturica 2019“ koji sprovode u saradnji sa Gradskim pozorištem „Jazavac“. Ona je dodala da se ove godine nastavlja taj projekat kroz koji je prošle godine prošlo oko 1.000 djece iz svih dijelova grada i koji su, između ostalog, naučili kako se ponašati u ustanovama kulture.

Sunčica Lončar iz „Kvarteta flaute flutete“, navela je da njihov projekat nosi naziv „Dani flaute“ kroz koji će biti organizovano niz muzičkih radionica i koncerata sa svim ljubiteljima flaute i muzike uopšte.