Пројекат „Редисковер“: Почеле активности

У склопу пројекта „Искориштавање заборављеног јеврејског култруног насљеђа у дунавској регији Редисковер“, јуче је у просторијама Јеврејског културног центра „Арие Ливне“ одржана прва радионица радне групе, која је оформљена као савјетодавно тијело за потребе имплементације пројекта.

Радну групу чине представници: јеврејске општине, Јеврејског културног центра, Удружења јеврејско-српског пријатељства, Универзитета у Бањој Луци, удружења која се баве туризмом и представници медија. Члановима радне групе је представљен концепт пројекта, након чега је разговарано о приједлогу методологије пописивања јеврејског културног насљеђа, што је и прва активност у оквиру пројекта.

Пројекат је подржан кроз Транснационални програм „Дунав“ Европске уније и траје три године. Носилац пројекта је Општина Сегедин из Мађарске. Партнери на пројекту поред Града Бања Лука су и градови Галати, Темишвар, Регенсбург, Осијек и Суботица, те општине Котор и Мурска Собота. Придружени партнери су Институт за културу, туризам и спорт Мурска Собота, Музеј Града Суботице, Туристичка организација Сегедина, Јеврејска општина Бања Лука, Јеврејска заједница Темишвар и Румински институт за националне мањине.

Циљ пројекта је је креирање туристичких рута на основу јеврејског културног насљеђа, умрежавање истих са осталим градовима партнерима и њихово пласирање на тржиште.