Projekat „Rediskover“: Počele aktivnosti

U sklopu projekta „Iskorištavanje zaboravljenog jevrejskog kultrunog nasljeđa u dunavskoj regiji Rediskover“, juče je u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“ održana prva radionica radne grupe, koja je oformljena kao savjetodavno tijelo za potrebe implementacije projekta.

Radnu grupu čine predstavnici: jevrejske opštine, Jevrejskog kulturnog centra, Udruženja jevrejsko-srpskog prijateljstva, Univerziteta u Banjoj Luci, udruženja koja se bave turizmom i predstavnici medija. Članovima radne grupe je predstavljen koncept projekta, nakon čega je razgovarano o prijedlogu metodologije popisivanja jevrejskog kulturnog nasljeđa, što je i prva aktivnost u okviru projekta.

Projekat je podržan kroz Transnacionalni program „Dunav“ Evropske unije i traje tri godine. Nosilac projekta je Opština Segedin iz Mađarske. Partneri na projektu pored Grada Banja Luka su i gradovi Galati, Temišvar, Regensburg, Osijek i Subotica, te opštine Kotor i Murska Sobota. Pridruženi partneri su Institut za kulturu, turizam i sport Murska Sobota, Muzej Grada Subotice, Turistička organizacija Segedina, Jevrejska opština Banja Luka, Jevrejska zajednica Temišvar i Ruminski institut za nacionalne manjine.

Cilj projekta je je kreiranje turističkih ruta na osnovu jevrejskog kulturnog nasljeđa, umrežavanje istih sa ostalim gradovima partnerima i njihovo plasiranje na tržište.