Привредници информисани о могућностима добијања грант средстава

У оквиру другог јавног позива за додјелу бесповратних средстава за иновативне пословне идеје из Challenge фонда, у Бањој Луци је јуче организован инфо дан који је окупио представнике више од 80 предузећа, саопштено из Градске развојне агенције. Њих је занимало са каквим пројектима и под којим условима могу конкурисати за ова средства.

Позив расписан у оквиру пројекта „Challenge to Change“ који финансира Шведска агенцја за међународну сарадњу – SIDA, а проводе га Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Сарајевска регионална развојна агенција. Партнер у пројекту је и шведски регион Остерготланд, а инфо дан у Бањој Луци организован је у сарадњи са Градском развојном агенцијом Бања Лука и Универзитетом за пословне студије.

– Challenge фонд има на располагању око три милиона евра и доступан је пословним субјектима са подручја Босне и Херцеговине и Шведске, који имају иновативне пословне идеје, који могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ. Треба нагласити да је иновативност овдје схваћена као суштински новитет или као значајно побољшање на производу, процесу или услузи – рекао је представник Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и члан пројектног тима Мићо Станојевић.

Други јавни позив је отворен до 10. априла ове године, а максималан износ гранта за стартап бизнисе који су регистровани најмање шест мјесеци и нису старији од двије године је 10.000 евра. За зреле привредне субјекте, до 250 запослених, који обављају дјелатност дуже од двије године, максималан износ гранта је 30.000 евра. Пословни субјекти морају обезбиједити минимално властито учешће од 50 одсто укупне вриједности предложеног пројекта. Период провођења пројекта не може трајати дуже од 12 мјесеци. Пријаве на позив подносе се електронски, а све потребне информације могу се наћи на интернет страници пројекта www.c2c.ba.

Иначе, у оквиру првог јавног позива грант средства је добило 28 привредних субјеката. За реализацију тих пројеката из Challenge фонда обезбијеђено је око 570.000 евра, док су компаније обезбиједиле око 1,5 милиона евра. Овим пројектима директно је обезбијеђено 96 нових радних мјеста, а индиректно чак 450.