Privrednici informisani o mogućnostima dobijanja grant sredstava

U okviru drugog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za inovativne poslovne ideje iz Challenge fonda, u Banjoj Luci je juče organizovan info dan koji je okupio predstavnike više od 80 preduzeća, saopšteno iz Gradske razvojne agencije. Njih je zanimalo sa kakvim projektima i pod kojim uslovima mogu konkurisati za ova sredstva.

Poziv raspisan u okviru projekta „Challenge to Change“ koji finansira Švedska agencja za međunarodnu saradnju – SIDA, a provode ga Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Sarajevska regionalna razvojna agencija. Partner u projektu je i švedski region Ostergotland, a info dan u Banjoj Luci organizovan je u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom Banja Luka i Univerzitetom za poslovne studije.

– Challenge fond ima na raspolaganju oko tri miliona evra i dostupan je poslovnim subjektima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, koji imaju inovativne poslovne ideje, koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Treba naglasiti da je inovativnost ovdje shvaćena kao suštinski novitet ili kao značajno poboljšanje na proizvodu, procesu ili usluzi – rekao je predstavnik Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i član projektnog tima Mićo Stanojević.

Drugi javni poziv je otvoren do 10. aprila ove godine, a maksimalan iznos granta za startap biznise koji su registrovani najmanje šest mjeseci i nisu stariji od dvije godine je 10.000 evra. Za zrele privredne subjekte, do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, maksimalan iznos granta je 30.000 evra. Poslovni subjekti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50 odsto ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period provođenja projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci. Prijave na poziv podnose se elektronski, a sve potrebne informacije mogu se naći na internet stranici projekta www.c2c.ba.

Inače, u okviru prvog javnog poziva grant sredstva je dobilo 28 privrednih subjekata. Za realizaciju tih projekata iz Challenge fonda obezbijeđeno je oko 570.000 evra, dok su kompanije obezbijedile oko 1,5 miliona evra. Ovim projektima direktno je obezbijeđeno 96 novih radnih mjesta, a indirektno čak 450.