Od 24. avgusta manifestacije u okviru 55. Kočićevog zbora

Ovogodišnji Kočićev zbor, 55. po redu, biće održan od 24. do 29. avgusta, u izmijenjenom formatu zbog aktuelne epidemiološke situacije i biće obilježen nizom manjih kulturnih događaja, kojim će biti evocirano sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora.

Manifestacija će biti otvorena u ponedjeljak 24. avgusta u 20.00 časova, kada će u Parku Petar kočić, biti otvorena izložba „Kočić i njegova porodica u fotografijama“ autora Zorana Pejašinovića.

Dan kasnije, u utorak 25. avgusta, takođe u Parku Petar Kočić, od 20.00 časova, biće organizovano „Veče besjedništva“, na kojem će besjediti studenti iz Banje Luke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za 26. avgust u Muzeju RS, sa početkom u 19.30 časova, planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita „Tragovi“, autora Sanje Bajić. Iste večeri, u 20.00 časova, u Parku Petar Kočić, biće održano „Veče satire“, u organizaciji Udruženja književnika RS.

Za 27. avgust,u 20.00 časova u Parku „Petar Kočić“ planirano je „Veče drame“.

Prema utvrđenom programu, 28. avgusta, biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u MZ Stričići , potom u 11 časova  planirano je otvaranje uređene rodne kuće Petra Kočića na Kočićevom ognjištu. Istog dana, u Parku Petar Kočić u 20.00 časova, biće uručena nagrada „Zmijanjče“, koja je ove godine pripala učenici OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ Jani Brkić

U subotu, 29. avgusta, gradonačelnik Igor Radojičić svečano će uručiti „Kočićevu nagradu“ književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana u 20.00 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.

Usljed aktuelnih ograničenja javnih okupljanja, ove godine će izostati tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima i bodljavina bikova za nagradu „Jablan“.