Od danas avio veza za Stokholm, Brisel i Memingen

Prvi avion irske kompanije „Rajan er“ na liniji Stokholm – Banja Luka – Stokholm, danas je sletio na Aerodrom Banja Luka što predstavlja početak mnogo bolje povezanosti Banje Luke sa Evropom i svijetom, jer će avioni ove avio kompanije, po dva puta sedmično, letjeti za Stokholm, Brisel i Memingen.

Ovom svečanom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je ocijenio da je uspostavljanje avio veza sa tri evropske destinacije veoma snažna pretpostavka za razvoj našeg grada.

– Ovo je vrlo važan dan za Banju Luku. U svim razgovorima koje smo vodili prethodnih godina o turizmu ili biznisu, jedno od glavnih pitanja je bilo kako doći do Banje Luke. Savremeni svijet je navikao na komfor avionskog saobraćaja i konačno smo došli u situaciju da imamo vezu sa tri značajna odredišta u Švedskoj, Belgiji i Njemačkoj. Mi ćemo sigurno ove pogodnosti snažno iskoristiti u promociji Banje Luke – naglasio je gradonačelnik.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, izjavila je da je saradnja sa avio-kompanijom „Rajan er“ i uspostavljanje avio-linija sa banjalučkog aerodroma od ogromnog značaja za Srpsku i Banju Luku, jer će biti dodatno otvoreni prema evropskim destinacijama.

– Uspostavljanje avio veza sa Evropom znači mnogo za sve naše ljude, privrednike, turiste i u skladu je sa naporima koje smo ulagali u prethodnom periodu. Sada smo na početku i očekujem da će Aerodrom Banja Luka živjeti sasvim drugačiji život i da će to biti od velike koristi za cijeli ovaj kraj – rekla je novinarima Željka Cvijanović

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, kazao je da je plan da banjalučki aerodrom u narednom periodu ima oko 100.000 putnika na godišnjem nivou.

Direktor Aerodroma Banja Luka Duško Kovačević, ocijenio je da je ovo veliki dan za banjalučki aerodrom.

– Ovo je istorijski trenutak za naš aerodrom. Najvažnije je da naši građani imaju mogućnost da lete niskotarifnim kompanijama prema evropskim odredištima – rekao je Kovačević.

Pilot „Rajan era“ Vladimir Milićević, rekao da je let iz Stokholma protekao mirno i trajao dva časa i dvadeset minuta.

Avion „Rajan era“ odletio je za Stokholm sa banjalučkog aerodroma oko 11.15 časova.