Завршени радови на кружној раскрсници код Екватора, градоначелник поручио: Ово је нова, урбана епоха града

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

-Бања Лука је добила своју највећу кружну раскрсницу и заиста, ово представља једну нову, урбану епоху развоја Бање Луке.

Поручио је ово градоначелник, Драшко Станивуковић након што је данас са сарадницима обишао радове на новој, највећој кружној раскрсници код „Екватора“.

Додао је како је управо овај кружни ток отворио једну потпуно нову димензију Бање Луке, прказао сву њену ширину и сва пространства.

-Наша идеја је била првенствено једна саобраћајна фунцкионалност, коју смо и добили. Овдје се ради о једној великој кружној раскрсници која у својој унутрашњости има још неколико острва, а све то на најбољи могући начин третира саобраћај на овом дијелу града. Међутим, наша визија је била да од Бање Луке градимо велеград. То значи да данас први пут имате тај осјећај, јер када се крећете од зграде Владе, иматет три траке за аутомобиле, неколико километара бициклистичких стаза, дакле, посебне траке за аутомобиле, посебне за таксисте и возила јавног превоза – истакао је градоначелник.

Додао је како све то даје величину нашег града, на шта сви треба да будемо поносни-

-Након тога, када дођете до највеће кружне раскрснице код Екватора, видите једну од највећих знаменитости Бање Луке, тврђаву Кастел која ће након неколико деценија да буде коначно освијетљена. Изградићемо овдје и Парк Твртку Котроманићу који ће се налазити у средини ове највеће кружне раскрснице, биће десет метара висине и гледаће на Кастел. Посебан акценат дајемо на тај дио Бање Луке – додао је градоначелник.

Истакао је како је увјерен да ће суграђани бити поносни на овај пројекат.

-Већ наредне седмице крећемо са изградњом парка на овом локалитету, нећемо чекати. Можемо рећи да је данас концепт једносмјерног саобраћаја готово завршен. Остаје нам један мали дио интервенција, а то је постављање додатних пјешачких платформи и измјештање неких семафора са локација на којима не требају на оне гдје су потребније – додао је он.

Истакао је како је увјерења да ће кроз седмицу дана сви возачи да се прилагоде на нову расксницу.

Овлаштени потписнику Одјељењну за саобраћај и путеве, Миленко Џевер додао је како пуштање у саобраћаја ове кружне раскрснице велики подухват.

-У протекла два мјесеца имали смо обиман и тежак посао. Желим да захвалим извођачима радова на ажурности и жељи да овдје радове што прије заврше, да имамо прије празника окончан овај концепт саобраћаја. Вриједност овог пројекта је око милион и 200 хиљада КМ – истакао је он, додавши како је увјерен да је градска администрација на правом путу са овим измјенама у саобраћају.

Наиме, завршетком радова на овом локалитету и пуштањем у рад ове раскрснице знатно је повећана фреквенција возила и побољшана саобраћајна комуникација у овом дијелу нашег града.

Нова кружна раскрсница само је једна у низу мјера које градска администрација предузела како би нови концепт саобраћаја заживио у потпуности.

У протеклом периоду завршени су радови на проширењу саобраћајница у Алеји Светог Саве и у Улици Вука Караџића, које су добиле три односно четири саобраћајне траке.

Додатно, овим интервенцијама у саобраћају код потеза Народне скупштине Републике Српске ка згради М:тела и Медицинској електроници измјештен је ивичњак, али су и проширене саобраћајне траке.

Уз све то, постављени су и „паметни семафори“, који ће у складу са обимом саобраћаја прилагођавати своје сигнале, као и унапређење безбједности бициклиста постављањем физичких баријера, односно стубића који раздвајају бициклистичке траке од саобраћајних.

Паралелно са свим овим радовима, додатно се приступило и оним који се тичу изградњи платформи за аутобуска стајалишта.