Градоначелник са ХО „Партнер“, Удружењем дистрофичара и Градске организације слијепих: Нашли смо рјешење, Град издваја додатни новац за персоналну асистенцију

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник Драшко Станивуковић са сарадницима састао се данас у Дому омладине са представницима Хуманитарне организације „Партнер“, Удружења дистрофичара регије Бања Лука и Градске организације слијепих Бања Лука.

На данашњем састанку ријечи је било првенствено о персоналној асистенцији, односно цијенама персоналне асистенције као и помоћи у кући.

Након састанка градоначелник је поручио како је захтјев за повећањем цијена услуга био реалан, те да је градска администрација, упркос изазовима са којима се сусрела, а који се тичу неусвајања ребаланса, то успјела да обезбиједи.

-Јуче смо имали састанак са руководиоцима Центра за социјални рад и ту смо донијели одређене закључке и договоре. Зато је за нас било важно да сједнемо са представницима ових удружења који раде један одговоран посао и да отворимо једну важну тему. Било је питање како ће Град ово да исплаћује. Имали смо изазове. Ипак, моја порука свим корисницима Центра за социјални рад је да Центар има довољно планираних средстава, да је Град финансијски стбилан и да ћемо све обавезе према свима извршавати на вријеме, правовремено и да неће бити проблема – додао је он.

Подсјетио је и на то да је дан након усвајања буџета за 2024. годину усвојена је и Одлука о повећању минималне плате.

-То је утицало на одлуке. Након разговора са овим удружењима, дошли смо у ситуацију да имамо раскорак у финансијама. Њихов захтјев је био максималистички, али свакако реалан, а на нама је да пронађемо новац за то и да издвојимо додатних милион КМ. За ове услуге повећаћемо износ за 30 одсто. Видио сам задовољство представника ових удружења и да су добили оно што су и тражили. Повећали смо цијене услуга које дајемо према домовима, дневним центрима које помажу особама са инвалидитетом, као и хранитељским породицама – казао је градоначелник.

Додао је како ће за ове услуге Град издвојити око милион и 150 хиљада КМ, што је како каже градоначелник – значајно повећање.

-Сви ови људи могу да, у најмању руку буду задовољни са оним што смо урадили. Дакле, од фебруара ове цијене услуга које су изузетно значајне према нашем народу који имају ту врсту потребе, су увећане и данас они могу успјешно да наставе да раде свој посао и своју хуману мисију, важну према овим људима. Ја овим удуржењима могу да кажем да ће све бити ријешено, да смо упркос свим изазовима пронашли рјешење. Са децембарском исплатом смо имали изазове због неусјавања ребаланса, али и за то смо нашли рјешење. Дакле, ово је био један успјешан и задовољавајући састанак, а ова удружења то могу рећи својим корисницима и ту стављамо тачку на неизвијесност која је проузрокована неусвањајањем ребаланса – истакао је Станивуковић.

Поручио је још једном како је изузетно поносан што је градска администрација успјела да нађе рјешења за сва питања, поновивши да ребаланс и даље није усвојен.

-Са друге стране, јуче смо имали састанак са директорицом Центра за социјални рад и такође смо пронашли рјешење да плате радницима буду повћане, потписали смо и тај уговор.То је у просјкеу око 150 КМ повећање за раднике. Повећања плата и радницима и корисницима за услуге је нешто што ова градска администрација ради у континуитету, посебно када узмете у обзир да плате нису повећање у посљедњих 18 година, а да смо ми имали три повћања плата – нагласио је он.

Истовремено је искористио прилику да поручи како је план да се стигну сви заостаци, али је, истиче градоначелник, потребно вријеме.

-Покренули смо неке теме и обавезао сам се да ова удружења посјетим и да поразговарам са сваким од њих посебно, јер су сви специфични и свако има своје теме. Град Бања Лука у деценији хуманости и успона је отворена да рјешава сва актуелана питања. У тешким временима ми проналазимо рјешења – нагласио је градоначелник.

Извршни директор ХО „Партнер“ Вања Чолић захвалила је градоначелнику на свему ономе што је урађено за ова удружења.

-Желим да се захвалим градоначелнику Станивуковићу и његовим сарадницима, са којим смо већ дужи временски период у преговорима око повећања цијена услуга персоналне асистенције. Ове услуге ми пружамо у партнерству са Центром за социјални рад, али без подршке Града не би могли ништа да остваримо. Стога, жели да се захвалим градоначелнику који је био у посјети нашој организацији, видио је стварне људе који раде са особама са инвалидитетом и старим људима на терну. На данашњем састанку смо отворили нека нова питања која захтијевају хитна рјешења, али не можемо све да адресирамо на Градску управу, дио треба да се адресира и према Центру за социјални рад и ресорном министарству – казала је она.

Додала је како је увјерења да ће сви заеједно да наступају како би нашли адекватна рјешења за све.