Ускоро почиње кампања „За живот жена“: И ове године мјесец март посвећен женама

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Трећу годину заредом Бања Лука у мјесецу марту организује кампању „За живот жена“ поводом обиљежавања Осмог марта – Међународног дана жена.

Како је казала савјетница градоначелника Милада Шукало, овогодишња кампања биће још већа и успјешнија, с циљем да се нагласак стави на оне друштвене теме унутар којих постоје изазови попут питања превенције насиља над женама и дјевојчицама, женског здравља, али и економског оснаживања жена.

-Статистике показују значајан пораст броја случајева фемицида и насиља у породици због чега ће кампања у значајној мјери бити посвећена овом питању. Свакако кампања ће бити посвећена женском здрављу, али и женама у предузетништву. Свакако желимо да се у оквиру кампање бавимо и успјешним женама, женама које инспиришу и које дају велики допринос локалној заједници у којој дјелују – истакла је Шукалова.

Додала је да ће управо с циљем  промоције успјешних жена Бање Луке овогодишњи концепт бити проширен увођењем избора за титулу „Најинспиративнија Бањалучанка“.

-Жеља нам је да сваке године у фокус ставимо неку другу област, а ове године нагласак ће бити на најинспиративнијим женама у науци, које су у нашем друштву доста потиснуте, а итекако имамо успјешне људе у нашој академској заједници – казала је Милада Шукало.

Милада Шукало истакла је да сви грађани већ од данас могу номиновати кандидаткиње за овогодишњу титулу достављањем биографије на сљедећу адресу електронске поште: zazivotzena@banjaluka.rs.ba

-Када је ријеч о активностима ове године биће организован велики концерт поводом Осмог марта, који ће бити одржан 6. марта у Спортској дворани Борик. Потом слиједи Осмомартовски пријем код градоначелника, који ће бити одржан 7. марта у Банском двору, а гдје ће уједно бити и презентоване кандидаткиње номиноване да понесу титулу „Најинспиративнија Бањалучанка“ – казала је Шукалова.

Додала је да ће потом бити одржане активности које Град спроводи са удружењима и Домом здравља.

-Једна седмица свакако ће бити посвећена здрављу жена када ће жене имати прилику да обаве превентивне прегледе. Заједно са Фондацијом „Удружене жене“ спроводимо активности економског оснаживања жена. Кампања ће завршити догађајем у Музеју савремене умјетности, када ћемо прогласити побједницу избора „Најинспиративнија Бањалучанка“ .

Предсједница Фондације „Удружене жене“ Горица Ивић истакла је да је ово трећа година за редом у којој ће акитности током мјесеца марта бити посвећене различитим сферама живота и рада жена.

Како је казала. И ове године биће нагласак на борби и превенцији насиља у породици и насиља над женама.

-Ове активности свакако ћемо реализаовати у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и мрежом жена полицајки Републике Српске, због повећаног броја случајева насиља над женама и фемицида. На овај начин желимо да сумирамо стање и да позовемо јавност да не буде толерантна на било који облик насиља – казала је Ивићева.

Додала је да ће током марта активности бити посвећене и економског оснаживања жена.

–              Сајам за економско оснаживање жена, које организујемо у сарадњи са Предузетничким центром биће одржан 23. марта у Дому омладине. Сајам је прилика за послодавце да пронађу раднике, али и прилика да се наше жене упознају радним правима, али и да упознају неког потенцијалног послодавца – рекла је Ивићева

Овлаштени потписник у Одјељењу за друштвене дјелатности Данијела Кајкут истакла је да ово одјељење има добру сарадњу са удуржењима које се баве заштитом права и здравља жена, али и добру сарадњу са спортским организацијама због чега ће ове године, 10. марта у Парку „Младен Стојановић“ бити организована „Женска трка“.

Осим тога ове године имаћемо и низ активности у Дому омладине гдје ће бити органзован занимљив програм, од мини концерата до различитих радионица и слично.

Као и претходних година, Дом здравља Бања Лука ће и ове године мјесец март посветити бризи о здрављу жена.

Доктор Младен Шукало казао је да ће током марта бити организовани превентивни прегледи, али и предавања о значају превентивних прегледа.

-За кориснице Центра за социјални рад и Сигурне куће биће организовани превентивни прегледи. У овој години први пут планирамо и организујемо акцију „За мајку и кћерку“ биће организовани превентивни гинеколошки прегледи, док ће за дјевочице узраста од 11 до 15 година бити организована вакцинација против хуманог папилома вируса – рекао је Шукало.

Додао је да акција почиње 12. марта и да ће на овај начин и мајке и кћерке моћи ће у једном дану обавити ове превентивне услуге.