Ускоро и званична сарадња Бање Луке са Нижњим Новгородом

 Фото: Град Нижњи Новгород

Фото: Град Нижњи Новгород

Бања Лука и Нижњи Новгород ускоро ће успоставити и званичну сарадњу потписивањем споразума о сарадњи градова у другој половини августа.

Одлука о потписивању овог споразума упућена је у скупштинску процедуру и биће разматрана на сједници Скупштине Града 13. јула.

По добијању „зеленог свјетла“, потписивање ће бити уприличено у том руском граду, поводом Дана града и обиљежавања 800-годишњице његовог постојања.

Када је у питању сарадња са Нижњим Новгородом, посебна пажња биће усмјерена на размјене у областима културе, умјетности, спорта, туризма и других привредних грана те на континуиран развој сарадње и спровођење заједничких пројеката у наведеним областима, у складу са надлежностима градских администрација страна потписница.

Наиме, конкретна сарадња Бање Луке и Нижњег Новгорода практично је започела прошле године, када су бањалучки умјетници учествовали на фестивалу „Тајне мајстора“ одржаном у септембру прошле године у том руском граду, представљањем документарног филма Музеја Републике Српске под називом „Змијањски вез“.