У част великог просветитеља: Одржана Светосавска академија у Банском двору

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Tрадиционално о Светосављу у Банском двору одржана је Светосавска академија Вијенац Светог Саве, у организацији Српског пјевачког друштва “Јединство”, уз подршку Епархије бањалучке и Града Бањe Лукe.

Овом догађају присуствовали су градоначелник Драшко Станивуковић и савјетница градоначелника за културу и социјалну политику, Мирна Савић – Бањац.

Градоначелник Драшко Станивуковић још једном је нагласио да Бања Лука са великом радошћу и љубављу прославља Савиндан.

-Баш као што и обичаји налажу празнујемо три дана и са великом љубављу прослављамо Светог Саву. Када идете Алејом Светог Саве видите натписе са мудрим ријечима нашег просветитеља. Школску славу прославило је 29 основних и 17 средњих школа са подручја града, а вечерас смо овдје гдје 33. годину за редом Српско пјевачко друштво „Јединство“ заједно са Епархијом бањалучком и Градом организује академију на којој се, кроз најљепше пјесме, рецитације и бесједе присјећамо свега онога што Свети Сава јесте, свих оних вриједности и безвремнских порука попут саборности, мира, духовности, које како вријеме протиче за нас постају све важније – поручио је градоначелник.

Додао је да сви ми увијек треба да стријемимо управо вриједностима за које се залагао овај велики светитељ и да корачамо путем Светосавља.

Савјетница градоначелника, Мирна Савић – Бањац истакла је да је радује што је програм сваке године све квалитетнији.

Програм је већ постао препознатљив свим Бањалучанима, тако да то буде несумњиво вече пуно уживања – казала је она, те изразила велико задовољство што је у свим бањалучким школама свечано обиљежен данашњи дан.

-Радује ме што дјеца препознају тај датум и сматрам да је то веома значајно, те да је задатак свих нас да се враћамо правим вриједностима, образовању, просвјетитељству, знању, те је ово из године у годину све значајнији празник – закључила је она.

Диригент СПД „Јединство“  Немања Савић истакао је да се Град Бања Лука, Епархија бањалучка и Саборни храм заједно са свима који учествују у прирпеми, реализацији и програмских садржаја, труде да сваке године приреде одговарајући програм, наглашавајући да он бар приближно мора бити на нивоу оне величине и захтјевности коју једна оваква манифестација заслужује.

-И ове године смо приредили програм са доста учесника, наступили су Дјечји мјешовити хор, СПД Јединство, ту је и хор свештеника Епархије
бањалучке, потом Хор Академије умјетности, Драмски студио Атријум, дјеца рецитатори, ученици Умјетничке школе “Владо Милошевић”, студенти Академије умјетности Бања Лука, глумци Јелена Јандрић и Велимир Бланић, сви они дају свој допринос како бисмо и ове године Светосавску академију
приближили свим заинтересованим гледаоцима – казао је Савић.