Тако су говорили наши преци: Трибина и изложба докумената у Банском двору

 Фото: С. Ћуковић

Фото: С. Ћуковић

Трибина под називом „Положај српског народа у Црној Гори“ одржана је у Културном центру Бански двор.

Уводно излагање у овом догађају, који се састојао из два дијела – трибине и изложбе, имао је професор Душко Певуља.

Ријеч је о свеобухватној теми која итекако изазива много пажње и то не само у посљедњих неколико година.

На трибини су говорили Будимир Будак и Момчило Вукасновић, који су радо виђени гости у Бањој Луци.

Како су казали, о овим темама треба чећше да се прича, дискутује, те да се чешће организују овакве трибине, како би јавност била у могућности да искаже оно што мисли.

-Поруке које су се могле чути у току дебате на овој трибини свакако нас подсјећају зашто је важно да о овим темама стално причамо. Не смијемо да заборавимо своју прошлост, баш као ни наше претке. Много је веза и нити које сежу далеко у прошлост и тога морамо да будемо свјесни сваки дан. Све то остаје уз нас, то је наш вијековни идентитет, али исто тако и једна јасна порука, а то је да српство не може нико да нам одузме и да избрише-поручује Момчило Вуксановић предсједник Српског националног савјета Црне Горе.

Након трибине, у Црвеном салону Банског двора отворена је изложба под називом „Тако су говорили наши преци“. На изложби је постављено неколико паноа са сликама, али и изјавама, говорима људи, који су оставили печат на српску историју.

У име Града Бање Луке, присутнима се обратила Невена Благојевић Подрић, овлаштени потписник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, казавши како је ова изложба од великог значаја за српски народ.

-Град Бања Лука препознаје значај ове велике, културне сарадње. Изложба докумената „Тако су говорили наши преци“, баш као и трибина на тему „Положај српског народа у Црној Гори“, која је одржана у Банском двору, подсјећа нас на увијек актуелне теме. Учесници трибине коју су се окупили у Бањој Луци су имена која су вриједна пажње, те њихов глас треба да се чује-поручује Благојевић Подрић, којој је том приликом уручен поклон од стране гостију из Црне Горе.

Уједно је искористила прилику да се захвали свима онима који се боре за српски народ,као и за положај Срба у Црној Гори у цјелокупном друштву.

Изложбену поставку коју сви посјетиоци имају прилику погледати у Банском двору, чине фрагменти, који сежу још из српске историје, која је испричана ријечима предака, који су историју српског народа старали.

Изложба је отворена у наредних седам дана.