Посјете предузећима: Стручна подршка корисницима градских субвенција

Представници Одјељења за привреду и локални економски развој и Градске развојне агенције посјетили су предузеће „Сини-Пром“ д.о.о. и предузеће „RDM Радукић“ д.о.о, која су остварила право на субвенцију Града за повећање продуктивности и подршку извозу.

-Посјета овим предузећима организована је у складу са споразумом о оперативно-техничкој сарадњи, који је потписан између Града Бање Луке и Градске развојне агенције с циљем пружања стручне подршке корисницима субвенција за самозапошљавање и субвенција за повећање продуктивности и подршку извозу – казала је овлаштени потписник у Одјељењу за привреду и локални економски развој, Александра Симић.

Како је истакла – предузеће „Сини-Пром“ д.о.о. је остварило право на субвенцију за повећање продуктивности и подршку извозу у износу од 26.700 КМ и намјенски их утрошило за набавку ласера за исјецање метала чија је укупна набавна вриједност износила 140.000 КМ. Набавка ове машине ће омогућити предузећу производњу кашика за мале багере које ће пласирати на тржиште Њемачке.

-Предузеће „RDM Радукић“ д.о.о. је такође остварило право на субвенцију за повећање продуктивности и подршку извозу у износу од 27.400 КМ, а утрошило их је за набавку пнеуматске руке за урезивање навоја, виљушкара, компресора и лиценцираног софтвера за програмирање CNC машине.Укупна вриједност ове инвестиције је износила 72.300 КМ. Произведени дијелови су намијењени за потребе ауто индустрије и у цијелости се пласирају у иностранство“- казала је она.

Како је навела – ове посјете су прве у низу посјета свим пословним субјектима, који су остварили право на подстицајна средства, а које ће се организовати до краја ове и у првом кварталу идуће године.

-Циљ посјета није само утврђивање да ли су средства субвенција намјенски утрошена или не, већ и пружање стручне подршке субвенционисаним пословним субјектима који се у наредне двије године могу наћи пред пословним изазовима, а које сами не могу ријешити – поручила је Симићева.

Процес мониторинга, како је казала – предвиђа најмање двије посјете корисницима субвенција за самозапошљавање и субвенција за повећање продуктивности и подршку извозу,а који ће се реализовати кроз услугу пружања стручне помоћи од стране овлаштених ментора из Градске развојне агенције.

-Градска развојна агенција је формирала четири тима, који ће да врше како контролу намјенског трошења дозначених средстава субвенција, тако и да пружа стручну помоћ свим пословним субјектима из ове циљне групе који се суоче са проблемима у пословању које сами не могу да ријеше. Да бисмо испоштовали постављене рокове, израдили смо план посјета за укупно 131 пословног субјекта, којима је одобрена субвенција – рекао је координатор на пословима предузетничке инфраструктуре у Градској развојној агенцији, Иван Бабић.