Скупштински колегијум заказао сједницу за 30. новембар: Са дневног реда поново скинуте важне тачке

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Наредна 25. сједница Скупштине града Бање Луке заказана је за 30. новембар са почетком у 9.00 часова. Ово је одлучено током наставка сједнице скупштинског Колегијума.

Са предложеног дневног реда, Колегијум је данас скинуо 24 тачке, између осталог, оне које се односе на изградњу колектора за пречишћавање отпадних вода на Црквеној,о повјеравању обављања комуналне делатности од посебног јавног интереса Заводу за изградњу Бања Лука, као и приједлог о краткорочном задужењу.

Ипак, Колегијум је донио одлуку да се Нацрт Буџета за 2024. годину нађе пред одборницима на сљедећој сједници.

Како је казао градоначелник Драшко Станивуковић, и овога пута Колегијум Скупштине је без икаквог образложења скинуо више од половине предложених тачака.

-На Колегијуму ни овога пута ништа ново, скинуто је преко 55 одсто тачака. Одборници СНСД-а који у Скупштини Града представаљају Бањалучане сматрају да нашем граду не требају колектори за пречишћавање отпадних вода. Ово је други пут да се одбијају тачке које се односе на изградњу колектора и то на Црквеној у Доцу и Обилићеву, иако сви они које воле Бању Луку и Врбас знају колико је тај пројекат важан јер заправо то мјесто узрокује 50 одсто загађења ријеке Врбас – поручио је градоначелник.

Додао је да је намјера градске администрације да се колектори заврше и да Бања Лука иде напријед, али да нажалост намјера скупштинске већине је да овај, али и друге важне пројекте зауставе.

-Колектори су одбијени, изградња градског парка, нерадна недјеља, али и чак и пут ка Дебељацима за који су нам ускратили могућност да грађанима исплатимо средства за уступљено земљиште. Мјештани Улице Тешана Подруговића немају подршку Скупштине Града да им се исплате средства за њихово земљиште – рекао је Станивуковић.

Градоначелник је такође напоменуо да су одбијени чак и захтјеви за обједињавање парцела у Поткозарју, како би људи могли да изграде своје породичне домове, али и тачке које се односе на питање рјешавања ЗИБЛ-а, нерадне недјеље, која је како је казао, одбијена по ко зна који пут.

-Највише боли хладнокрвност коју показују док чине ову штету Бањој Луци. СНСД је у протеклом периоду оштетио Буџет за преко 60 милиона КМ, кроз смањење стопе пореза на непокретности, одбијања инвестиција, због чега смо предложили краткорочно задужење, али наравно мени то као градоначелнику није дозвољено. Бања Лука је ускраћена за много тога, али ипак иде према напријед. Могли бисмо много више да имамо оба крила, овако имамо само једно, али ипак нећемо одустати – закључио је Станивуковић.

Предсједник Скупштине Града Љубо Ниниковић рекао је да је током ове сједнице Колегијума утврђен термин за нову сједницу, која ће бити одржана 30. новембра са почетком у 9.00 часова и на којој ће се наћи 29 тачака које су добиле подршку скупштинског Колегијума.