Пројекција филма „Специјално васпитање“ у Арт биоскопу Банског двора

 Фото: Бански двор

Фото: Бански двор

У Арт биоскопу Банског двора, сутра, 24. фебруара, од 19.00 часова, биће одржана пројекција филма „Специјално васпитање“ из 1977. године, којег је  режирао Горан Марковић, а сценарио су написали Мирослав Симић и Горан Марковић.

Филм је снимљен крајем 1976. године, а премијерно је приказан 1977. на Фестивалу југословенског филма у Пули, гдје је добио низ незваничних награда, док је Љубиша Самарџић, за улогу милиционера Цанета, добио Златну арену за мушку епизодну улогу. Исте године је добио Златни дукат Манхајмског фестивала, смотре која је у то вријеме сматрана најбољим међународним фестивалом дебитантског филма.

Једно вријеме ово је био најпопуларнији и најпродаванији Марковићев филм и приказан је у преко 50 земаља

Како је саоштено из ЈУ „Бански двор“, пројекција је организована у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Бањој Луци и Центар филмом из Београда.

Бесплатне позивнице за пројекцију  су подијељене, а због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за овај програмски садржај ограничен је на 20 посјетилаца. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфеција руку на улазу.