Професори на Тргу: Кад дуго тихо причамо, изгубимо слободу гласног говорења

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Kад дуго тихо причамо, изгубимо слободу гласног говорења, рекао је проф. др Ранко Поповић са говорнице на Тргу Kрајине, гдје су почеле вечери бесједништва у организацији Града Бање Луке.

Тако су Тргом вечерас одјекивале ријечи професора који су говорили о слободи говора, књижевности и слободи уопште. Уз проф. др Поповића вечерас је говорио и проф. др Душко Певуља.

Градоначелник Драшко Станивуковић, који је присуствовао овом догађају, казао је да га чини срећним и задовољним чињеница да простор на којем се налази говорница, која симболизује слободу говора, има свој пуни одјек.

-Данас универзитетски професори, представници академске заједнице држе бесједе, говоре о свим темама које су важне за наше друштво. Kао што су се некад у Античкој Грчкој на трговима окупљали грађани и причали о разним важним темама, тако је данас у центру нашег града – поручио је он.

Према његовим ријечима, оваква ситуација није била замислива прије годину дана.

-Ово  је нешто што је наше дато обећање и дата ријеч, те ми је данас драго што видим да идеја коју смо започели прије пола године, заживљава у све већој мјери – казао је он.

У жељи да се употпуни ова прича, градоначелник истиче да је овај дио трга симболично назван агора, што значи мјесто гдје се грађани окупљају.

-Зато је изразито важно да коначно проговори наша академска заједница о свим проблемима нашег друштва. Желимо да ово мјесто симболизује слободу, те да они који овдје говоре за своје ријечи не сносе никакве санкције – закључио је он.

Вечерас је код говорнице промовисана и књига Стојана Новаковића под називом “Српска књига, њени продавци и читаоци у 19 веку”, у издању Центра за српске студије из Бање Луке.

-Ако је истина да је историја учитељица живота, ми у Центру сматрамо да историја књижевности и дан данас има шта да нам каже и управо вођени том мишљу прештампали смо ову књигу, 121 годину стару, која дјелује читаоцу као да је писана јуче – казао је проф. Поповић.

Уз медије, како истиче, добро је да се о оваквим књигама чује и путем ових трибина, каква је вечерас на Тргу – да таква књига уопште постоји јер је скоро читав један вијек била заборављена.

Када је ријеч о вечерима бесједништва, предвиђено је да буду организоване код говорнице до 15. септембра, а током којих ће отворено о многим темама говорити представници академске заједнице.

Овим Град Бања Лука организује први циклус вечери бесједништва, а циљ је да ову говорницу користе сви грађани, удружења, умјетници, студенти, ђаци, сви они који су дио овог града и чија ријеч треба да се чује.

Галерија фотографија: