Завршен шестомјесечни посао: Процес брендирање бањалучког ћевапа приведен крају

Стручни тим за израду спецификације бањалучког ћевапа завршио свој шестомјесечни посао на изради спецификације бањалучког ћевапа као гарантовано традиционалног јела, а која је услов за брендирање овог нашег традиционалног специјалитета.

Поручено је ово из Одјељења за приреду и локални економски развој, а овлаштени потписник овог Одјељења поручила како је израда спецификације бањалучког ћевапа за стицање статуса заштићеног традиционалног специјалитета је сложен поступак.

-То је поступак који је обухватио како израду описа производа укључујући његова главна физикална, хемијска, микробиолошка и органолептичка својства која доказују његову специфичност уз провођење низа лабараторијских анализа, преко описа методе производње како ћевапа тако и лепиње која је саставни дио гарантовано традиционалног јела до начина његове припреме. Наведена спецификација заједно са осталом потребном документацијом биће упуће а Агенцији за сигурност хране БиХ, која проводи процедуру брендирања те се надамо да ће наш бањалучки ћевап до прољећа да стекне респектабилан статус гарантовано традиционалног јела“, изјавила је Александра Симић, овлаштени потписник Одјељења за привреду и локални економски развој – казала је она.

Додала је како су главни носиоци ове активности били еминентни стручњаци са Технолошког факултета Универзитета у Бањој Луци и ЈУ Ветеринарског института РС „др Васо Бутозан“ али и чланови Удружења за очување „бањалучког ћевапа“ тј. познате бањалучке ћевабџије као и произвођачи лепиња, без којих се поступак израде спецификације бањалучког ћевапа као гарантовано традиционалног јела не би могао ни замислити.

 Фото илустрација

Фото илустрација