Случај „Екватор“: Врховни суд Републике Српске потврдио да су са рачуна Града незаконито скинута два милиона КМ

Врховни суд Републике Српске утврдио је да је предузеће „Екватор“ односно његова фиктивна фирма „Баниго грађење“ на основу незаконите пресуде Вишег привредног суда у Бањој Луци од 28. јуна 2021. године са рачуна Града скинула два милиона КМ.

Наиме, Врховни суд Републике Српске је усвојио ревизију Града, укинуо пресуду Вишег привредног суда у Бањој Луци на основу које је са рачуна Града скинуто два милиона КМ, те указао на низ незаконитости у поступку који је претходио тој пресуди.

Град Бања Лука ће поднијети захтјев за враћање средстава од предузећа „Баниго грађење“.

Градоначелник Драшко Станивуковић, коментаришући најновији успјех Града у случају „Екватор“ – казао је да и ово потврђује оправданост борбе Града, којем се морају вратити незаконито узета два милиона КМ.

-Наша политика је да ћемо се и даље борити за сваког човјека да добије своја права, али борићемо се и да се сачува сваки педаљ земље и сваку марку нашег града – казао је градоначелник.

Поручио је да се наставља правна борба, те је и овом приликом позвао надлежне институције да реагују на основу најновије одлуке Врховног суда.

Од утврђених незаконитости, Врховни суд Републике Српске својим рјешењем наводи да Виши привреди суд у Бањој Луци приликом доношења пресуде која је била правни основ да „Екватор“ односно „Баниго грађење“ повуче са рачуна Града два милиона КМ – није објаснио разлоге због којих је донио одлуку којом је одбио жалбу Града, прије свега није утврдио активну легитимацију тужиоца „Екватор“ д.о.о. Бања Лука.

Наводи се да Суд није навео ни разлоге због којих је прихватио налаз вјештака грађевинске струке који је утврдио да тржишна цијена земљишта, на којем је изграђена рејонска котловница на Старчевици износи 1.427.400 КМ, иако је Град у поступку указивао да су исте некретнине 2016. године прометоване по цијени од 295.591 КМ, нити је навео разлоге због чега је, поред вриједности земљишта, тужитељу признао и накнаду за изгубљену закупнину.

Подсјећамо, ријеч је о случају који се водио око власништва над земљиштем на којем је изграђена рејонска котловница на Старчевици. Град Бања Лука од марта ове године активно предузима правне радње у случају „Екватор“ по чијој је тужби из 2018. године – Одлуком суда са рачуна Града повучено 2.030.169 КМ.

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић