Потписан уговор о додјели гранта за спровођење делиберативног процеса, Бања Лука добија прву Скупштину грађана

Градоначелник Драшко Станивуковић и шефица Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву Бојана Урумова потписали су Уговор о додјели гранта за спровођење делиберативног процеса у Бањој Луци.

Активности предвиђене овим Уговором промовишу делиберативну демократију на локалном нивоу, те ће допринијети јачању капацитета града, његове отворености, учешћу грађана у процесу доношења одлука, тиме градећи повјерење између грађана Бање Луке и градских власти.

Град Бања Лука ће добити финансијску подршку кроз додјелу грант средстава у износу од 80.000 КМ за организацију делиберативног процеса, а на основу објављеног јавног конкурса. Процес ће бити организован у форми Скупштине грађана, а имаће за тему област коју је Град номиновао: афирмацију младих и предузетништва.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да је поносан што је Град Бања Лука побиједио на овом конкурсу и што ће се овај пројекат спроводити баш у нашем граду.

–           Ово је значајан грант, а као Град трудимо се да партиципирамо на што више међународних пројеката и на тај начин обезбиједимо средства која могу бити корисна за грађане и нашу заједницу – поручио је он, те захвалио Савјету Европе на доброј сарадњи.

Како је појаснио, овај пројекат допринијеће да градска администрација кроз Скупштину грађана чује вољу грађана и њихове идеје о важним темама, те да те идеје на најбољи могући начин имплементира у процесе одлучивања.

Градоначелник је додао да управо кроз анализу јавног мњења, свака одлука добија своју тежину.

-Бања Лука је већ предузела одређене кораке како би грађане у што већој мјери укључила у доношење важних одлука, што је видљиво на примјеру расправа о регулационим плановима које се за разлику од ранијих година одржавају у послијеподневим часовима – рекао је Станивуковић, те додао да вјерује да ће овај пројекат бити од користи свим грађанима Бање Луке.

Шефица Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву Бојана Урумова рекла је да јој је част што ће овај уговор бити потписан са Бањом Луком.

– Бања Лука је побиједила на конкурсу и добиће грант у износу од 40.000 евра да организује прву скупштину грађана у овом граду. Све ово реализује се у оквиру пројекта делиберативне демократије, а изабрана тема односи се на предузетништво за младе људе што је у складу са циљевима како Града Бање Луке тако и са циљевима савјета Европе, а то је свакако укључивање младих у демократске процесе – рекла је Урумова.

Како је појаснила, Скупштина грађана имаће 50 чланова, који ће бити изабрани насумичном методом, али на начин да та скупштина задовољи и критеријум репрезентативности.

Она је изразила наду да ће подршка Савјета Европе, а на основу искустава која је ова организација имала током пројекта који се спроводио у Мостару, допринијети да и пројекат у Бањој Луци буде успјешан.